Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64 resultaten


ID: 132527 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Het Stort

Molenstraat (Bornem)
Natuurreservaat Het Stort op de Scheldeoever ter hoogte van Achterweert is een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout. In de jaren 1950 werd het perceel de laatste maal volledig gekapt.


ID: 131467 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Schellandpolderdijk (Bornem)
Langs de Schellandpolderdijk ligt op de Scheldeoever een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 300792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Boutersem

Leuvensesteenweg 248-250, Stationsstraat 82 (Boutersem)
Watermolen en eclectisch kasteel uit 1890 omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf begin 19de eeuw. Het domein werd later uitgebreid en herwerkt in laat-landschappelijke stijl, en bewaart diverse oude en zeldzame bomen. Het domein bewaart ook een tuinpaviljoen en een speelhuisje bij het molengebouw.


ID: 130788 | Landschappelijk element

Opgaande Wilg

Bospad (Brakel)
In een houtkant langs het Bospad staat een enorme opgaande wilg met een stamomtrek van 366 cm. Door zijn omvang is de knotboom zéér indrukwekkend en beeldbepalend.


ID: 300032 | Landschappelijk element

Houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen

Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.


ID: 301387 | Landschappelijk element

Geknotte gele bindwilg

Hayestraat (Brakel)
De geknotte gele bindwilg staat op de grens van twee landbouwpercelen. De boom met brede knotstoel heeft een omtrek van 282 cm.


ID: 133424 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen bij weiland

Hoogbos (Brakel)
De knotbomenrijen rond het weiland bestaan voornamelijk uit schiet- en gele bindwilg. Ook kraakwilg en één haagbeuk komen voor.


ID: 133401 | Landschappelijk element

Knotwilgen langs grasland bij Sassegembeek

Koningsweg (Brakel)
De knotwilgen bevinden zich langs de perceelsgrens van het grasland met de Sassegembeek in het westen, en aan de grens met het populierenbos in het oosten. Ter hoogte van het populierenbos is de afsluiting richting het grasland opgeschoven, zodat de bind- en schietwilgen zich nu net buiten het grasland bevinden.


ID: 133406 | Landschappelijk element

Oude populierenkloon en knotwilg in weiland

Koningsweg (Brakel)
De twee bomen staan samen in een weiland ten oosten van de voetweg Koningsweg. De opgaande populier is een oude populierenkloon, en meet 430 cm omtrek. De gele bindwilg is geknot en heeft een omtrek van 217 cm.


ID: 133477 | Landschappelijk element

Houtkant bij Mijnwerkerspad

Livierenstraat, Roensveldstraat, Verrebeke (Brakel)
De houtkant bevindt zich op de oostelijke en de westelijke talud van het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorwegbedding. Hier is de spoorwegbedding ingegraven in de Wallekouter. Het huidige pad ligt in een holle weg gevormd door de taluds van de voormalige spoorwegbedding.