397 resultaten
ID: 11273 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gouverneur Holvoetlaan 28 (Antwerpen)
Landhuis, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, werd tussen 1751 en 1755 in rococostijl herbouwd en is gelegen in het gelijknamig park.
ID: 5436 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Leopoldstraat 24 (Antwerpen)
Botanische tuin aangelegd op de moes- en fruithof van het Sint-Elisabethgasthuis, met inkompoort uit 1826 toegeschreven aan Pierre Bruno Bourla, een hovenierswoning uit 1870-1871 en balustrade met kandelabers uit 1876-1877 door Pieter Dens, en een oranjerie uit 1884 door Gustave Royers.
ID: 11400 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veltwijcklaan 252 (Antwerpen)
In sterk beboomd landschapspark met centraal grasperk gelegen neoclassicistisch kasteel, met ten zuidoosten een aan de straat palende hoeve en een achtzijdig paviljoentje. Opgericht in 1873.
ID: 135423 | Landschappelijk element
Caelenhaag (As)
Caelenhaag is een nog onverharde holle weg die is uitgesleten op de steile helling tussen de Calenberg en de Bosbeek. Op de taluds komen nog heel oude en holle knothaagbeuken voor, die vroeger werden gebruikt als geriefhout.
ID: 133390 | Landschappelijk element
Schutterijstraat 20 (As)
De voormalige hoeve gelegen in de Schutterijstraat 20 is langs de zijde van de Langstraat afgesloten met een afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk. In de haag komt veel klimop voor.
ID: 76717 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Parklaan 20-24, 28 (Asse)
Domein Waalborre, heden openbaar park, met voormalig kasteeltje in cottagestijl, portierswoning en onderkomen voor de hovenier uit begin 20ste eeuw. Het park, aangelegd omstreeks 1910 in landschappelijke stijl, van 4,5 hectare kent een ongewoon groot aantal zeldzame bomen.
ID: 133365 | Landschappelijk element
Fr. De Greefstraat, Wolfpoortstraat (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.
ID: 306961 | Landschappelijk element
Klauwstraat, Tiensebaan (Bekkevoort)
Als randbeplanting rond een oude, verboste hoogstamboomgaard vinden we in de Steenstraat in Bekkevoort een gevlochten haagbeukhaag terug. De haag bestaat uit tien gevlochten haagbeuken en zes opgaande eiken.
ID: 300016 | Landschappelijk element
Koersel (Beringen)
In Hokselaar, een gehucht bij Koersel (Beringen), is een grasland langs een veldweg afgesloten met een restant van een oude haagbeukhaag. Deze haag werd vroeger geschoren of gekapt, maar is na stopzetten van dit traditioneel beheer doorgeschoten, waardoor ze nu het uitzicht vertoont van een knotbomenrij met heel korte plantafstanden. Uit oude topografische kaarten blijkt dat hier vroeger een hoeve stond. De haag deed waarschijnlijk dienst als erfbeplanting.
ID: 134536 | Landschappelijk element
Alfred Habetslaan, Laan op Vurten (Beringen)
Tuinwijk en mijncité uit 1920, vertrekkend van een halfcirkelvormig beboomd plein, waar vandaan zes straten radiëren, met speelpleinen in de binnenzone.