34 resultaten
ID: 134628 | Landschappelijk element
Herkenrodeabdij 1-4 (Hasselt)
Interessant park in landschappelijke stijl teruggaand tot de 'Engelse tuin' van het einde van de 18de eeuw, aangelegd ter plaatse van de oude parterretuinen, met latere aanpassingen en aanplantingen; deel van het uitgestrekt historisch domein van het voormalig abdij complex der Cisterciënzerinnen.
ID: 134602 | Landschappelijk element
Luikersteenweg 133 (Hasselt)
Modernistische tuin uit het interbellum, aangelegd in een ouder, beboomd villaparkje uit het begin van de 20ste eeuw, in de as van de woning, eertijds villa Les Glycines, geschreven op de verdwenen ingangspoort.
ID: 308539 | Landschappelijk element
Sint-Jozefsdreef (Herent)
Voormalig kloosterdomein met deels bewaarde 19de-eeuwse omheiningsmuur, toegangshek en een collectie monumentale bomen.
ID: 300019 | Landschappelijk element
Driespoortweg (Herk-de-Stad)
Binnen het ommuurde gedeelte van de begraafplaats van Herk-de-Stad staan twee geënte treurbeuken in elke hoek langs de straatzijde. De dikste, in de zuidwestelijke hoek, heeft een omtrek van 356 cm, de andere, in de noordwestelijke hoek, heeft een omtrek van 288 cm.
ID: 9011 | Bouwkundig element
Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.
ID: 134005 | Landschappelijk element
Bergstraat 24 (Heuvelland)
Warandepark in 1926 in landschappelijke stijl met riant karakter aangelegd bij een landhuis met dienstgebouwen in neorenaissancestijl, in 1925 opgericht naar ontwerp van de architecten Pil en Carbon.
ID: 131128 | Landschappelijk element
Korsele 39 (Horebeke)
De opgaande treurbeuk groeit achteraan op het protestantse kerkhof, ten noordwesten van de Nieuwe protestantse kerk (gebouwd in 1872) en dicht bij de Oude Kerk (gebouwd in 1794-1795), nabij de scheidingsmuur met het domineehuis. Het is één van de oudste treurbeuken van het land uit het midden van de 19de eeuw met aan de wortels een ingegroeide grafsteen van 1867.
ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.
ID: 131423 | Landschappelijk element
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Aan de zuidkant van de kerk, op wat nog rest van het kerkhof, staat een treurbeuk.
ID: 208792 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenweg op Brussel 275 (Kraainem)
Villa met grote omringende tuin, gebouwd in 1890 door Henri Delhaye, een ondernemer uit Brussel. Het huidige uitzicht wordt bepaald door de verbouwingen uit de jaren 1930. Tuin van aanvankelijk 27,5 are, enkele jaren later verruimd tot 59 are en recentelijk gereduceerd tot 52 are; enkele merkwaardige oude bomen, onder meer een oosterse plataan, en een tuinpaviljoen.