Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15 resultaten


ID: 302152 | Landschappelijk element

Lork als kapelboom

Greb (Voeren)
De lork staat op een kruispunt van halfverharde holle wegen. Aan de boom is een houten kruis bevestigd.


ID: 131719 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Kloosterhofstraat, Obsinnich (Voeren)
De houtkant staat op een talud tussen twee graslanden. De gemengde houtkant bevindt zich net ten zuiden van de spoorlijn Tongeren-Aken. De soortensamenstelling bestaat uit meidoorn, gewone es, roos, gewone hazelaar, lork, gewone esdoorn en een opgaande zomereik die tevens een hoekboom is.


ID: 131652 | Landschappelijk element

Treurlariks bij hoeve

Teuvener-Driesen 2 (Voeren)
De treurlariks staat aan de straatzijde van het erf van Hoeve Driesenhof. De boom is omwille van zijn bijzondere groeivorm als treurboom een beeldbepalend object.


ID: 132295 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen weilanden. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van zomereik, bosrank, eenstijlige meidoorn, iep, sleedoorn en lork. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 134149 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Sterrebeek

Zavelstraat 2 (Zaventem)
Neoclassicistisch waterkasteel met bijgebouwen gebouwd omstreeks 1761, omgeven door een domein van bijna 7 hectare met als kern een baroktuin voorzien van een elegant Lodewijk XV-paviljoen; park in de jaren 1790 omkaderd in landschappelijke stijl. Eén van de belangrijkste historische tuinen van België.