Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 44113 | Bouwkundig element

Sint-Paulus Rustoord

Zonnebekestraat 71 (Langemark-Poelkapelle)
Ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels van 1922. Complex bestaande uit centraal gedeelte geflankeerd door lagere L-vormige dienstvleugels, U-vormig gegroepeerd rondom omhaagde voortuin.


ID: 44070 | Bouwkundig element

Canadees gedenkteken The Brooding Soldier

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Canadees gedenkteken, van de hand van Frederick C. Clemesha uit Regina, onthuld op 8 juli 1923. Het gedenkteken wil herinneren aan de rol die de Canadese militairen speelden tijdens de gevechten volgend op de Duitse gasaanval van 22 april 1915 (Tweede Slag bij Ieper).


ID: 213287 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van Poelkapelle van beide wereldoorlogen, onthuld op 28 juli 1929. Zuil geplaatst op een vierkante, bakstenen bloembak. De sokkel is meerdelig en geprofileerd en heeft een doorlopende kroonlijst bovenaan. Daarop staat een vierkante naar boven toe versmallende zuil piramidaal afgewerkt met doorlopende groef eronder.


ID: 44062 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Boezingestraat 14-16 (Langemark-Poelkapelle)
Oorspronkelijk symmetrisch opgevatte eenheidsbebouwing, omvattende vijf woningen en links garage, waarvan de hoekhuizen + garage een modernistische inslag vertonen en de centrale woningen een zogenaamd Normandische. Alleen de twee linker panden en de garage zijn nog goed bewaard.


ID: 213282 | Bouwkundig element

Gedenkkruis militaire en burgerlijke doden

Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkkruis ter herinnering aan de militaire en burgerlijke slachtoffers van Bikschote, uit de Eerste Wereldoorlog, van de hand van architect Marcel Hocepied. Het gedenkteken met eenvoudig Keltisch kruis maakt deel uit van een perk met achteraan een brede ruwe natuurstenen muur, opzij gesteund door twee dwarsmuurtjes en vooraan afgesloten door een hek


ID: 213559 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Koekuit-Stellung

Klerkenstraat 88 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker maakte deel uit van de 'Koekuit-Stellung', dat op zijn beurt behoorde tot de 'Wilhelm-Stellung'.


ID: 213655 | Bouwkundig element

Gedenkkapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Kleine rechthoekige neogotische kapel uit gele baksteen, afgedekt met een zadeldak uit leisteen. Aan de voorzijde een dubbele segmentboogvormige deur met hierboven een blindvenster in de vorm van een vierpas, waarin een hardstenen kruis is ingewerkt.


ID: 200672 | Bouwkundig element

Ruisseau Farm Cemetery

Melkerijstraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, deels met een muur deels met een haag omheinde begraafplaats, met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en één perk met witte grafstenen.


ID: 200673 | Bouwkundig element

Dochy Farm New British Cemetery

Zonnebekestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. De min of meer rechthoekige begraafplaats is ommuurd, met twee toegangshekken vooraan, centraal een 'Stone of Remembrance' geflankeerd door opgaande bomen, een 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan, twee schuilgebouwen opzij en twaalf perken met witte grafstenen.


ID: 200674 | Bouwkundig element

Seaforth Cemetery, Cheddar Villa

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, met smeedijzeren hek, een witte 'Cross of Sacrifice', graf- en herdenkingsstenen. Behalve opgaande bomen wordt het geheel getooid met bloemperken en struiken.