Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3876 resultaten


ID: 130200 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Langs een inmiddels verdwenen voetpad staan verschillende hoekbomen. In de hoek van het weiland, langs de losweg en bij het begin van het voetpad, staat een rijzige Canadapopulier. Verderop, langs het verdwenen voetpad en telkens in een hoek van het aanpalende weiland, een schietwilg en nog een Canadapopulier. Deze bomen waken hier over de perceelsgrens.


ID: 130391 | Landschappelijk element

Opgaande grauwe abeel

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Een opgaande grauwe abeel als perceelsrandbegroeiing langs de losweg op Maleveld.


ID: 130348 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde als welkomstboom

Achtermaal 29 (Aalst)
Een opgaande winterlinde als welkomstboom bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Winterlinde is als soort eerder zeldzaam, doch hier op Maleveld staan er twee. De oudste van de twee is de gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom. Mogelijks is de welkomst linde hiervan een nakomeling en zijn ze genetisch verwant.


ID: 132131 | Landschappelijk element

Op stam gezette gele kornoelje

Achtermaal 29 (Aalst)
Een zeldzame op stam gezette gele kornoelje op het erf van een inmiddels verdwenen hoevetje. Gele kornoelje werd als fruitboom geplant, maar was eveneens een houtsoort die gekend stond voor het maken van hamerstelen.


ID: 130406 | Landschappelijk element

Moerascipres Osbroekpark

Alfons Van de Maelestraat 96 (Aalst)
Aan de rand van een laag gelegen vijvertje in het Osbroekpark staat een zwaar ontwikkelde moerascipres. Met zijn stamomtrek van 569 cm (2015) wordt hij bij de dikste moerascipressen van Belgiƫ gerekend.


ID: 130408 | Landschappelijk element

Geschoren taxussen op het kerkhof van Hofstade

Bergweg, Hofstade-Dorp (Aalst)
Op het kerkhof van Hofstade staan 21 geschoren taxussen, 3 geschoren hulsten en 1 geschoren buxus. Het zijn immer groene volumes die in allerlei vormen zijn geschoren. De meeste zijn geplant langs al dan niet verdwenen paden, andere zijn geplant bij of op graven en zijn nog mooie voorbeelden van traditioneel gesnoeide struiken.


ID: 130349 | Landschappelijk element

Moerbei in gewezen moestuin

Blauwenbergstraat (Aalst)
In een weiland gelegen aan de overkant van een boerderij staat een mooi ontwikkelde moerbei. Naar verluid werd het perceel aansluitend bij de moerbei als moestuin gebruikt. De boom is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 170 cm, een kruindoormeter van 12 meter en een totale hoogte van 8 meter. De zwarte moerbei werd er geplant als fruitboom.


ID: 130392 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk en twee zwarte populieren

Blauwenbergstraat (Aalst)
Bij een weiland staat een bomenrij van 3 knotbomen waarvan uit 1 haagbeuk en 2 zwarte populieren. De zwarte populieren hebben stamomtrekken van respectievelijk 340 en 500 cm. Zwarte populier is in Vlaanderen een uiterst zeldzame soort en komt als oudere boom nog hier en daar voor in erfgoedcontexten.


ID: 130395 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande abelen, zwarte en Canadapopulieren

Blauwenbergstraat (Aalst)
Een perceel weiland dat deel uitmaakt van het erf van een recent verdwenen boerderij wordt begrensd door een gemengde bomenrij van 8 opgaande populieren bestaande uit 5 abelen, 2 Canadapopulieren en 1 zwarte populier. Zwarte populier is in Vlaanderen een uiterst zeldzame soort en komt als oudere boom nog hier en daar voor in erfgoedcontexten. Abeel als lijnaanplanting is eveneens een zeldzaamheid geworden en nagenoeg volledig vervangen door Canadapopulier.


ID: 130403 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Blauwenbergstraat (Aalst)
Een kaphaag als perceelrandbeplanting bij een weide die achter het erf van een recent verdwenen hoeve was gelegen. Dergelijke hagen waren nuttig als afsluiting voor het vee, brandhoutproductie, loofvoedering, geriefhout en dergelijke.