Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

21 resultaten


ID: 134637 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Wimmertingen

Luikersteenweg 741 (Hasselt)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, open gewerkt op het landschap, met vijver en moestuin, uit de tweede helft van de 19de eeuw, bij neo­clas­sicistisch kas­teel uit begin 20ste eeuw, gegroeid uit een oudere boerderij.


ID: 43765 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Wel Tevreden met tuin

Dorpsstraat 30 (Horebeke)
Het zogenaamde Hotel Elim, voorheen gekend als Villa Wel Tevreden, is een neoclassicistisch herenhuis dat omstreeks 1883 gebouwd werd door toenmalige notaris-burgemeester J.-E. De Beer. Villatuin met koetshuis en druivenserre.


ID: 134009 | Landschappelijk element

Park van het kasteel De Coninck de Merckem

Westbroekstraat 1 (Houthulst)
Park en parkbos uit het interbellum waarvan de constellatie voor een groot deel teruggrijpt op een vroeg landschappelijke aanleg van het parkbos op het einde van de 18de eeuw en een park in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 74512 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Den Ast

Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.


ID: 10682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadswoningen met tuin

Vredebergstraat 6-8 (Lier)
Eertijds deel uitmakend van de kloosterschool van het Vredebergklooster, heden L-vormig complex onder aaneengesloten zadeldaken, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 134650 | Landschappelijk element

Kasteelpark Het Hamel

Burggrachtstraat 20-21 (Lummen)
Park in landschappelijke stijl uit 1862-1888 van dendrologisch belang. Aangelegd op een oude site, na een blijkbaar niet uitgevoerd ­ ont­werp van Jean Gindra en een vermoedelijk wel gerealiseerd plan van 'jardinier-paysa­giste Creten' uit 1866.


ID: 134760 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouweparochie met tuin

Molenhofstraat 38 (Pepingen)
In 1845 gebouwde pastorie met tuin van 22 are, momenteel braakliggend, met fruitmuur, druivenserre en sporen van landschappelijke beplanting uit de jaren 1920.


ID: 9552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilige Kruisverheffingparochie

Klein Zottegem 9 (Sint-Lievens-Houtem)
Pastorie met ommuurd voortuintje met gekandelaarde linde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Volgens de gevelsteen in de achtergevel gebouwd in 1780. Het pand werd aangepast en verhoogd in 1904. De beraapte baksteenbouw rust op een arduinen plint. Aan de linkerkant, fraaie druivenserre met stookkamer.


ID: 303464 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomen­groepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.