45 resultaten
ID: 71856 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dudzeelse Steenweg 311-313 (Brugge)
Het kasteeldomein Ten Berge gelegen in een park omgeven door een deels dubbele gracht. Ten oosten situeert zich het omwalde kasteel, ten westen het voormalige neerhof, bestaande uit een conciërgewoning, een voormalig koetsgebouw, een 'paviljoen' en twee achterliggende stallingen. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met overwegend kronkelende lijnen en ondermeer een boomweide. Een dubbele dreef populieren vormt de noordelijke grens van het kasteeldomein. In het park bevindt zich ook houten constructie in neogotische stijl, vermoedelijk een bijenstal.
ID: 78762 | Bouwkundig element
Roden-Ossestraat (Damme)
Brug over de Hoekevaart. Boogbrug in geel baksteenmetselwerk, met sluitstenen die "HS 1871" vermelden. Deze brug is te situeren boven de ondergrondse resten van de Zwarte Sluis, die in 1617 is aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis, vlakbij het Fort Sint-Frederik van 1604.
ID: 216196 | Bouwkundig element
Goedstraat (Deinze)
Betonnen spoorwegbrugje op de lijn tussen Gent en De Panne. De spoorwegbrug is vormelijk opgevat als een sobere boogbrug in beton, voltooid op 22 juli 1940 en werd gerealiseerd door de tweede Kompanie van Bau-Bataillon 83, onder leiding van Hauptmann Plum.
ID: 8203 | Bouwkundig element
Steenweg (Denderleeuw)
Drievoudige overbrugging van de steenweg door spoorwegbruggen.
ID: 35737 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Succalaan, Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.
ID: 134480 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Klappijstraat 12, Turnhoutsebaan 139 (Diest)
Een 17de-eeuwse hoeve vormt de kern van het domein. In 1868 bouwt aannemer en katholieke volksvertegenwoordiger Joseph-Adrien Beeckman een groot, neoclassicistisch landhuis. De oude hoevegebouwen werden door Beeckman op gepaste wijze heraangekleed tot kasteelhoeve en remise, in dezelfde neoclassicistische stijl als het kasteel. Later werden nog 'moderne' elementen toegevoegd, onder meer in 1880 een "broeikas" en in 1906 zelfs een "electriciteit werkhuis". Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare, met kleine vijver met boogbrugje; door bosplantsoen overschaduwde oprijlaan; oppervlakkige landschappelijke aankleding van de beemden ten noordwesten van het kasteel in 1910-1930; relicten van de oorspronkelijke beplantingen.
ID: 134714 | Landschappelijk element
Gemeenteplein 1 (Dilbeek)
Eclectisch kasteel met ijskelder gebouwd in 1862 naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaar, gelegen in landschappelijk park, oorspronkelijk van 8 hectare, later vergroot tot 12,5 hectare; teruggaand op site van een middeleeuwse kasteelmotte, waarvan één van de torens van de oude burcht bewaard bleef als folly.
ID: 8264 | Bouwkundig element
Hazelbeek (Erpe-Mere)
Landschapsbepalende bakstenen spoorwegviaduct van de nieuwe lijn Brussel-Kortrijk, een boog met spoorweg langs weerszijden op talud, van circa 1900-1910.
ID: 8231 | Bouwkundig element
Oudenaardsesteenweg (Erpe-Mere)
Bakstenen spoorwegviaduct uit begin 20ste eeuw met drie bogen die door natuursteen geaccentueerd worden. Aan weerszijden van de viaduct loopt de spoorweg op tallud, waarin nog enkele - kleinere - dito bruggen.
ID: 13011 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien. Het park bij de Oude Pastorij wordt gekenmerkt door hoge opgaande begroeiing van verschillende boomsoorten in de nabijheid van de walgracht of langs de rand van de grasvelden. Bij de ingang staan vier gekandelaarde lindes.