Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1406 resultaten


ID: 34902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Wallen

Heirstraat 33-35 (Aalter)
Rechthoekig onderkelderd gebouw uit de 19de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel en oeils-de-boeuf, gelegen in een grotendeels behouden rechthoekige omwalling. Toegang over de omgrachting met brug en smeedijzeren hek met gekasseide oprit. Remise en hovenierswoning van drie traveeën breed en drie traveeën diep onder schilddak, uit de 19de eeuw. Mestvaalt en aalpomp en deels ommuurde moestuin met gebombeerde serre, aangebouwd tegen de afsluitingsmuur. Grotwerk aan de grote vijver in de tuin.


ID: 34620 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. In 1955 verbouwd boerenhuis onder geknikt zadeldak. Rechts, naast het huis, vroeger braskot. Remise van het vroegere jezuïetengoed, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van veertien traveeën onder zadeldak van 1882. Op het met gras begroeide erf koepelvormig bakstenen hondenhok.


ID: 35008 | Bouwkundig element

Goed te Leurebroek

Leurebroekdreef 2 (Aalter)
Hoeve gelegen buiten ronde omwalling, heden enkel sporen van omgrachting en vijver, met rechte populierendreef naar de straat. Grootste hoeve van de gemeente.; vermeld in 1626. Boerenwoning van 1824 met bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak met klokkenstoel. L-vormige schuur en stallen met mestvaalt ervoor, gedateerd 1835.


ID: 34929 | Bouwkundig element

Hoeve

Leurebroekdreef 7 (Aalter)
Hoeve met boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw en op de plaats van een oudere hoeve, zie de Ferrariskaart. Witgekalkte lijstgevel op gepikte plint, naar het zuiden gericht.


ID: 34834 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markettestraat 32 (Aalter)
Hoeve gelegen aan de rand van bossen en met de E40 ten noorden van het omhaagde erf, afgesloten door middel van een houten hek. Voor het huis houten steekpompje. Ten zuidoosten, boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw. Verder: stal, schuur en bakhuis.


ID: 34972 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nevelestraat 125 (Aalter)
Hoeve uit de 18de eeuw. Ten westen, boerenhuis met gewitte gevels onder zadeldak.


ID: 34676 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmolenstraat 230 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, vermoedelijk heropgebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Bouwnaden wijzen op latere aanpassingen. Armpomp voor het huis. Ten westen, dwarsschuur met ervoor liggende mestvaalt, naar verluidt gedateerd 1896. Uiterst links wagenhuis.


ID: 34686 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmolenstraat 271 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 17de eeuw. Ten noorden, boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op balk van schoorsteenmantel 1886 gedateerd. Dwarsschuur en stallen uit 1821 met ervoor liggende mestvaalt. Rechter travee van voormalig wagenhuis verbouwd tot varkensstal.


ID: 34974 | Bouwkundig element

Goed te Pittem

Pittemstraat 28 (Aalter)
In U-vorm opgesteld complex van gebouwen. Bakstenen hekpijlers ten zuiden leiden naar siertuin en voordeur en ten oosten geeft een ijzeren hek tussen dito pijlers toegang tot het erf. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, heropgebouwd in 1886. Dwarsschuur met rechthoekige doorrit, stallen en wagenhuis en met aangebouwde overdekte mestvaalt; jaartal 1866 in zijpuntgevel. Ten westen, eenvoudige bedrijfsgebouwen van hoeve en van vroegere stokerij.


ID: 34979 | Bouwkundig element

Goed te Schuurveld

Scheurveldstraat 9 (Aalter)
Hoeve eertijds ingeplant op een omwalde motte. Op de Ferrariskaart lag de hoeve buiten de twee naast elkaar gelegen rechthoekige omwallingen. Heden hoeve met losse bestanddelen op deels omgracht erf. Vroeger boerenhuis, heden kippenhok, van vijf traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Dwarsschuur onder overkragend zadeldak met mestvaalt ervoor. Bakoven van het samengestelde type; ernaast aardappelkelder.