Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

63 resultaten


ID: 303252 | Landschappelijk element

Demerpark

Parklaan (Bilzen-Hoeselt)
Gemeentelijk park bij de Demer met onder meer een 55 m lange loofgang van haagbeuk, een relict van het oudere, op de Dépotkaart (1871) gesignaleerde park in landschappelijke stijl, dat deels bij het notarishuis Brugstraat nr. 49 werd aangelegd. Mooi bomenbestand.


ID: 12632 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentepark

Beukenlaan (Boom)
Het gemeentepark werd in 1928-1929 aangelegd naar ontwerp van Paul Hasaerts. Het werd samen met de Provinciale Technische Scholen en de omringende tuinwijk opgevat als een globaal project van de Boomsche Beekbosschen Tuinwijk.


ID: 135358 | Landschappelijk geheel

Peerdsbos en Park van Brasschaat

Brasschaat (Brasschaat), Schoten (Schoten)
Het Peerdsbos werd voor het eerst vermeld in 1434 en maakte toen deel uit van het veel grotere domein 'Bremdonk'. In de 18de en 19de eeuw bestaat het gebied uit een complex van bos, weilanden, akkers en heide. Eind 19de begin 20ste eeuw is de bebossing sterk toegenomen. In het gebied liggen enkele hoeves. Het Kasteel van Brasschaat gaat ook terug op een hoeve, in de 18de eeuw verbouwd tot hof van plaisence en in 1872 gesloopt en vervangen door een groots kasteel en later nog omgeven door een park met bosaanplantingen, dreven, grasvelden en een vijver.


ID: 215620 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Lourdesgrot, kapel en klein erfgoed

Rustoordlei (Brasschaat)
In de wijk Rustoord in Brasschaat is ten noorden van de parochiekerk een devotiepark gelegen, met parkaanleg, Lourdesgrot, openluchtpreekstoel, pelgrimshut, Zeven Weeënweg, Kruisweg en kapel.


ID: 112045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Minnewaterpark

Minnewater 4 (Brugge)
Openbaar stadspark ten noorden begrensd door de Arsenaalstraat en het Wijngaardplein, ten oosten door Bakkersreitje, ten zuiden door de Minnewaterbrug en Katelijnevest en in het westen door een afgesloten deel van de Reie.


ID: 78108 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadspark van Diksmuide

Oostvesten (Diksmuide)
Stadspark van Diksmuide, ingesloten door de Oostvesten, de Stationsstraat, de Lange Veldstraat en de Laura Fredericqstraat. Het park werd na de eerste Wereldoorlog ingericht op onteigende gronden die voor 1856 de oostvesten van de stad vormden en waarop in de 18de eeuw nog verscheidene molens stonden.


ID: 134732 | Landschappelijk element

Tuin van de motte Castelhof

Molenstraat 102 (Dilbeek)
Herenboerderij gebouwd rond 1890 ter vervanging van het voormalige Castelhof, een 16de-eeuws 'huis van plaisantie', aangepast aan het begin van de 20ste eeuw en in 1950 verbouwd tot klooster; gesloten complex van vier vleugels rond een binnenkoer omgeven door tuin met serre en enkele bomen uit de 19de eeuw; sinds 1999 gemeentelijk eigendom.


ID: 2601 | Bouwkundig element

Kasteeltje Perwijsbroek

Handelsstraat 2 (Duffel)
Bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch landhuis op rechthoekige plattegrond.


ID: 301433 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Miljoenenkwartier

Achilles Musschestraat, Congreslaan, Diksmuidestraat, Fleurusstraat, Jemappesstraat, Kortrijksesteenweg, Krijgslaan, Onafhankelijkheidslaan, Paul de Smet de Naeyerplein, Sint-Pietersaalststraat, Vaderlandstraat, Vrijheidslaan, Woeringenstraat (Gent)
Het Miljoenenkwartier is een residentiële wijk die tijdens het interbellum werd ontwikkeld op de gronden van de Wereldtentoonstelling van 1913. Vooral de gegoede burgerij bouwde hier en de wijk werd een staalkaart van de toen gangbare bouwstijlen.


ID: 103225 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Citadelpark

Ambroise Verschaffeltdreef, Eugène Felixdreef 2, Familie De Vignedreef, Familie Van Rysselberghedreef 2, Fernand Scribedreef 1, Gustaaf Den Duitsdreef, Gustaaf Vanaisedreef, Hofbouwlaan 28-29, Jacques de Lalaingdreef, Jan Hoetplein 1, Jozef Mengaldreef, Jules Bretondreef, Louis Hanssensdreef, Louis Minarddreef, Norbert Rosseaudreef, Paul Bergmansdreef 2, Théodore Canneelpad (Gent)
Het Citadelpark werd in 1875 naar ontwerp van H. Van Hulle aangelegd ter hoogte van de tussen 1819 en 1831 gebouwde citadel. Het park in landschappelijke stijl omvat talrijke loofbomen, gras- en bloemperken, brede dreven, vijvers, kunstmatige grotten, watervallen, rozentuinen en een pergola.