29 resultaten
ID: 134309 | Landschappelijk element
Hekslaan 1 (Heers)
Meer dan 100 ha groot landgoed voor een deel in terrasvorm aangelegd op de flank van een helling die het dorp domineert.
ID: 134305 | Landschappelijk element
Steenweg 144 (Heers)
Typologisch interessant geheel van een herenboerenhuis met bijgebouwen, sier-, moes- en bloementuin met afsluiting en hekken, uit 1899. Enkele bomen uit de aanlegperiode en bewaard ontwerpplan van Michiels uit Scherpenheuvel.
ID: 303356 | Landschappelijk element
Grote Kruisstraat 10 (Herk-de-Stad)
Exemplarische, traditionele moestuin nog in bedrijf, bij een kleine vierkanthoeve, uit het einde van de 19de eeuw - begin van de 20ste eeuw.
ID: 134645 | Landschappelijk element
Begonialaan 21 (Heusden-Zolder)
Rond 1990 aangelegde tuin bij een architectenwoning uit 1961 met latere uitbreidingen, ontworpen door landschapsarchitect Jacques van Scherpenzeel Thim.
ID: 134377 | Landschappelijk element
Baron A.de Heuschstraat 24 (Kortessem)
Kasteeldomein van middeleeuwse oorsprong, met verdwenen neerhof-opperhof-situatie, parkbos en boslaan teruggaand tot de 18de-eeuwse structuur, landschappelijk parkje uit 1865 met vijver, bacchusbeeld, brug en fabriekje in rustieke stijl, recente hagen- en rozentuin.
ID: 134358 | Landschappelijk element
Kasteelstraat 16 (Kortessem)
Nieuwe bloementuinen, recent aangelegd ten noorden van het van oorsprong middeleeuws kasteel dat vernieuwd werd in de eerste helft van de 17de eeuw en aangepast in de loop van alle volgende eeuwen.
ID: 74512 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.
ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.
ID: 301512 | Landschappelijk element
Mechelen (Mechelen)
Het ‘Vrijbroekpark’ is gelegen in Mechelen tussen Dijle en Zenne en vormt een aangename groene vlek aan de rand van het stedelijk gebied. Het park werd aangelegd in het Vrijbroek, een beemdengebied dat werd gebruikt als weiland. In 1929 kocht de provincie een deel van het beemdengebied en richtte het in als parkbos met een dicht netwerk van paden en grachten en een rozentuin en stelde dit open voor het publiek. Vandaag wordt het als Provinciaal Domein sterk getekend door recreatieve infrastructuur. Buiten het parkgebied bleef een kleinschalig landbouwgebied over met afwisselend bos en weiland en een aantal bomenrijen met gaaf bewaarde historische perceelsstructuur.
ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.