16 resultaten
ID: 307674 | Landschappelijk element
Braambeekstraat (Linter)
De Keizerrijkweg en de Braambeekstraat in Neerlinter zijn vrij recent verharde lokale landbouwwegen vanuit de Kasteelstraat naar de achterliggende akkers. Tot diep in de 20ste eeuw was de Keizerrijkweg een voetweg die deel uitmaakte van een netwerk van smalle paden in het agrarisch gebied rond het gehucht Heide. Tussen 1886 en 1932 is het tracé van de Braambeekstraat aangelegd, eerst als aarden weg, tussen 1958 en 1976 verhard.
ID: 307518 | Landschappelijk element
Westmalle (Malle)
De Abdij van Westmalle is toegankelijk via een dreef met hekpijlers die uitkomt op de Antwerpsesteenweg. De weg is aangelegd in betontegels van 14 x 34cm in halfsteensverband en met zand gevoegd. De weg is 3m breed inclusief de boordstenen en heeft een licht bolrond profiel in functie van de afwatering. De wegbeplanting bestaat uit een bijna volledige en gelijkjarige rij van zomereik (Quercus robur) met stamomtrekken van 200-300cm.
ID: 307514 | Landschappelijk element
Mostheuvellaan (Malle)
De Mostheuvellaan, of in de volksmond ‘Blokskensweg’ genoemd, is een zijweg van de Antwerpsesteenweg die is aangelegd met rechthoekige betontegels in halfsteensverband. De weg werd aangelegd in 1932 door de paters van Westmalle om toegang te hebben tot hun weiland Het Groot Moer aan het einde van de straat. De betonblokken werden door de paters zelf vervaardigd in hun atelier. Deze weg vormt een van de laatste getuigen van een historische praktijk binnen de abdij en illustreert hoe de paters het abdijdomein en de bezittingen inrichtten en beheerden.
ID: 71020 | Bouwkundig element
Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.
ID: 32787 | Bouwkundig element
Nieuwkerkestraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van Ch. Holden en W.C. Von Berg. De begraafplaats omvat een gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders, bestaande uit een rotonde met een 'Cross of Sacrifice' en de namen van de vermisten ingebeiteld, evenals een schuilgebouw op de begraafplaats zelf, met een galerij met colonnade van pseudo-Dorische zuilen. De ommuurde begraafplaats bevat verder nog een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.