120 resultaten
ID: 650 | Bouwkundig element
Zangerheistraat 101 (Bilzen-Hoeselt)
Er resten heden slechts de monumentale dienstgebouwen, waarvan niet duidelijk is of zij de oorspronkelijke zijn van het complex uit de eerste helft van de 19de eeuw, of een versie uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 70771 | Bouwkundig element
Monshofstraat 11 (Bocholt)
Ze is gelegen op een rechthoekig, omgracht en gedeeltelijk ommuurd perceel. Van de twee L-vormige vleugels bleef maar één bewaard. De huidige pastorie is wat betreft volume en ordonnantie volledig te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het oorspronkelijke gedeelte dateert uit de tweede helft van de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw.
ID: 35762 | Bouwkundig element
D'Haenestraat 75 (Destelbergen)
Voormalige buitenplaats, ook wel zogenaamd "Kasteel Runenborg". Volgens de kaart van Ph. Vander Maelen in de eerste helft van de 19de eeuw een "maison de campagne" op een langwerpige, tweedelige omgrachte site (ten oosten van de vroegere Daenensbeek, heden de nieuwe Moerbeke) die in oorsprong waarschijnlijk verband houdt met de aanvankelijke hofstede "Ruynenburch".
ID: 21595 | Bouwkundig element
Ter Herkenstraat 2 (Diepenbeek)
Gesloten en omgrachte hoeve met kern uit de 18de eeuw. Belangrijk element in een gaaf bewaarde omgeving. Gebouwen in vakwerk en baksteenbouw gelegen rondom het rechthoekig erf.
ID: 71381 | Bouwkundig element
Sipernau 2 (Dilsen-Stokkem)
De huidige tweeledige hoeve staat in deze vorm aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77, maar het is niet duidelijk of zij in kern opklimt tot de periode van de bouw van het kasteeldoor Thomas de la Marck in de eerste helft van de 17de eeuw.
ID: 27000 | Bouwkundig element
Nieuwescheldestraat 1-3 (Gent)
Aanvankelijk landelijk gelegen traditioneel huis met duiventil, daterend van 1637 met uitbreiding van 1905. Oudste gedeelte: traditioneel huis van bak- en zandsteen met voorgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels met centraal getrapt dakvenster. Rechts van het traditioneel gedeelte, toegevoegd neotraditioneel gedeelte uit 1905.
ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.
ID: 21656 | Bouwkundig element
Dorpsplein 1 (Gingelom)
Witgekalkte, bakstenen hoeve van het gesloten type met gekasseide, trapezoïdale binnenkoer, uit het midden van de 19de eeuw.
ID: 21708 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gemeentestraat 11 (Gingelom)
Hoeve met watermolen op de Molenbeek, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Imposante, gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom het rechthoekig erf. Oprijlaan en hoogstamboomgaard. Een rij knotwilgen markeert de Molenbeek.
ID: 21712 | Bouwkundig element
Groenplaats 6-7 (Gingelom)
Gesloten hoeve met uitzicht uit het midden van de 19de eeuw doch met oudere kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.