Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

33 resultaten


ID: 20564 | Bouwkundig element

Complex van de watervoorzieningsdienst

Kattenberg 2 (Gent)
Op het bouwblok dat gevormd wordt door de Kattenberg, de Gaspar de Careyerstraat, de Victor Hortastraat en de Jakob Jordaensstraat werd tussen 1880 en 1977 in verschillende fasen een infrastructuur voor waterbevoorrading uitgebouwd door de Gentse Watermaatschappij.


ID: 209095 | Bouwkundig element

Technische laboratoria en thermische centrale van de Universiteit Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 41-45 (Gent)
Het Technicum van de Universiteit Gent is een omvangrijk complex met voorbeeldwaarde, tot stand gekomen volgens architecturale en structurele concepten die beantwoordden aan de toenmalige behoeften op esthetisch, pedagogisch en experimenteel vlak en dit volgens de ontwerpen van professor ingenieur architect Jean-Norbert Cloquet in nauwe samenwerking met professor ingenieur Gustave Magnel.


ID: 85248 | Bouwkundig element

Bijgebouw van kasteeltje Vermeire

Aartstraat 7 (Hamme)
Bijgebouw van het verdwenen Kasteel Vermeire. in 1914 als scheikundig ontledingsgebouw opgetrokken door fabrikant Albert Vermeire-Vermeire. Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder plat dak, aan de voorzijde gemarkeerd door een driekwartrond hoektorentje.


ID: 13125 | Bouwkundig element

Betonfabriek

Herbekestraat 61 (Hemiksem)
Voormalige cementfabriek J. Van den Heuvel, opgericht in 1905, werd een N.V. onder de benaming S.A. Ciments J. Van den Heuvel en in 1922 werd de fabriek geheel gemoderniseerd en de installaties herbouwd.


ID: 13155 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw van de keramiekfabriek

Molendreef 20 (Hemiksem)
Voormalig kantoorgebouw van de keramiekfabriek, gelegen aan de grens met Schelle aan de Vliet.


ID: 59521 | Bouwkundig element

Stadslaboratorium

Filips van de Elzaslaan 35 (Kortrijk)
Voormalig stadslaboratorium. Van circa 1937 tot 1967 deed het gebouw dienst als stedelijke meisjesschool. Thans herbergt het gebouw de stedelijke jeugddienst. Imposante gevel, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl en gedateerd Anno 1911, zie cartouches.


ID: 72406 | Bouwkundig element

Instituut voor Fysiologie

Dekenstraat 4-6 (Leuven)
Instituut voor Fysiologie, waarvan de plannen in 1914 tot stand kwamen als een samenwerking tussen bezieler professor A. Noyons en kanunnik Jan Janssen.


ID: 72410 | Bouwkundig element

Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen

Edward Van Evenstraat 4 (Leuven)
Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen, opgetrokken tussen 1931 en 1934 naar ontwerp van kanunnik Jan Janssen. Langgerekt en vrijstaand gebouw, dat haaks op de straat werd ingeplant.


ID: 209160 | Bouwkundig element

Thermotechnisch instituut en de Speciale Scholen voor Ingenieurs

Kasteelpark Arenberg 40-41, 43-46 (Leuven)
Speciale Scholen voor Ingenieurs gebouwd tussen 1926 en 1931 naar ontwerp van Emile Goethals, gelegen in een historisch gelaagde site, laboratoria opgetrokken in functionele, industriële stijl, met verwijzingen naar het modernisme.


ID: 306282 | Bouwkundig element

Proefstation Remyfabriek

Pastoor Bellonstraat (Leuven)
Het proefstation is volgens onderzoek van E. Willekens een laboratorium uit 1930, in de volksmond ook het ‘Rattenkot’ genoemd, en is gelegen op het zogenaamde ‘Moleneiland’. Dit eiland wordt gevormd door de Dijle, waarvan één rivierarm deels werd gedempt. Op dit moleneiland bevond zich het eerste industrieterrein van de Remyfabriek. Het gebouw werd echter opgetrokken na de verhuis van de stijfselfabriek naar een nieuwe site aan de Vaart na de Eerste Wereldoorlog, waar de fabriek zich vandaag nog steeds bevindt. Het proefstation is het enige overblijfsel van de industriële activiteiten van Remy op deze site. Het gebouw diende voor de opslag van de door de fabriek geproduceerde dierenvoeding. Er werden tevens proefdieren gehouden.