Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

45 resultaten


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 301862 | Landschappelijk element

Duitse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog (Dassenaarde)

Asdonkstraat 13 (Diest)
Bovenop de Dassenaardeheuvel in het natuurgebied Dassenaarde in Molenstede-Diest ligt een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog. Het tracé van de loopgraaf is duidelijk zichtbaar in de topografie van het gebied. De structuur is uitgegraven in de moeilijk te bewerken ijzerzandsteen van de getuigeheuvel en vertoont hoekige en convexe traversen, die typisch zijn voor gevechtsloopgraven.


ID: 135137 | Landschappelijk geheel

IJzervallei tussen Diksmuide en Stuivekenskerke

Beerst, Diksmuide, Kaaskerke, Keiem, Stuivekenskerke (Diksmuide)
Dit gebied omvat de Ijzervallei tussen Diksmuide en Stuivekenskerke met aansluitend enkele waardevolle graslandcomplexen en de historische kern van Stuivekenskerke. De Handzamevaart is één van de grotere zijbeken en mondt ter hoogte van Diksmuide in de Ijzer uit. De gekanaliseerde en rechtgetrokken Ijzer stroomafwaarts van Diksmuide heeft zeer lang onder invloed van de zee gelegen en is pas vanaf de middeleeuwen bedijkt geweest wat ontginning van aangrenzende gronden mogelijk maakte. In de ondergrond treft veenlagen aan die bedekt zijn door sedimenten van de latere overstromingsfasen. De Ijzer is langs weerszijden bedijkt maar vertoont nog een bochtig verloop met enkele meanders. De dijken dateren waarschijnlijk uit de 11de eeuw en worden her en der geaccentueerd door bomenrijen. De Ijzertoren en een voormalige maalderij vormen een opvallende bakens in de wijde omgeving.


ID: 126652 | Bouwkundig element

Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)
De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde de Belgische frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd uitgebouwd met schuilplaatsen en andere versterkingen.


ID: 78243 | Bouwkundig element

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.


ID: 301944 | Landschappelijk element

Loopgraven langs de Capuynestraat

Capuynestraat (Grobbendonk)
Op de rand van de holle weg in de Capuynestraat ligt bovenop en achter de berm een loopgraaf, die het traject van de weg volgt. De constructie is vrij smal en relatief diep en ligt op ruim 1,5 km ten zuiden van het Albertkanaal. Ligt onder naaldbos, achter de houtkant van de weg. De afstand tussen de uiterste punten van de loopgraaf bedraagt 190m. Daar tussenin is een deel geëffend.


ID: 301942 | Landschappelijk element

Loopgraven langs de Herentalsesteenweg

Herentalse steenweg (Grobbendonk)
De loopgraaf langs de Herentalsesteenweg bevindt zich het dichtst bij het Albertkanaal. Aangelegd op een natuurlijke hoogte die deel uitmaakt van de heuvelrug tussen Herentals en Kasterlee, biedt ze een uitstekend zicht op de overzijde van het kanaal. De constructie is vrij breed en op sommige plaatsen tot 1,20m diep. De totale lengte bedraagt ongeveer 150m. Ook in de jaren 1930 lag deze site onder bos.


ID: 301943 | Landschappelijk element

Loopgraven in het Goorhof

Herentalse steenweg (Grobbendonk)
In het parkbos bij het voormalige kasteel Goorhof langs de Herentalsesteenweg ligt een loopgraaf over een afstand van in totaal 400m. Ze wordt onderbroken door één van de drainagebeken van het kasteelpark. Deze loopgraaf is vrij ondiep, maar toch duidelijk zichtbaar in de topografie onder bos.


ID: 301940 | Landschappelijk element

Loopgraven langs de Sperwerlaan

Sperwerlaan (Grobbendonk)
Op onbebouwd terrein onder naaldbos van de gemeente Grobbendonk bevindt zich een 150m lange loopgraaf, met een smalle uitgegraven gracht en rug- en bortwering aan weerszijden. Op het moment van de inventarisatie (november 2015) was het bos nog maar kort daarvoor gekapt. Door de inzet van zwaar materieel bij het kappen en afvoeren van het hout ondervond de loopgraaf veel schade. Op verschillende plaatsen is de structuur door boswerkers kapot gereden. De site bevindt zich ongeveer 400m in vogelvlucht van het Albertkanaal.