Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

391 resultaten


ID: 6835 | Bouwkundig element

Handelsteeg

Handelsteeg 1-4, 6, 10-12, 15, 20-21, 24, 27, 30-36, 37-38 (Antwerpen)
L-vormige steeg geopend in 1886. Zesendertig woningen, enkelhuizen van twee traveeën in spiegelbeeld, en dubbelhuizen van drie traveeën als tweegezinswoningen.


ID: 4125 | Bouwkundig element

Rijhuis met achterliggende huurkazerne

Hofstraat 9-11 (Antwerpen)
Neoclassicistische rijwoning tot zijn huidige vorm aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw, met achterliggende, voormalige huurkazerne rond drie zijden van de vroegere binnenplaats.


ID: 5220 | Bouwkundig element

Salmgang

Klapdorp 84 (Antwerpen)
Verbouwd pand met toegang tot de zogenaamde "Salmgang", links en rechts bij de ingang ziet men nog de inkervingen voor het plaatsen van een schot bij overstromingen.


ID: 102307 | Bouwkundig element

Koraalplaats

Koraalplaats 1-28, 29 (Antwerpen)
De als stadsgezicht beschermde Koraalplaats vormt binnen het tussen de Schijn en het Rivierenhof gelegen historische stegenpatroon van Deurne-Dorp zuidwaarts van de Turnhoutsebaan, het jongste tracé. De toegang tot de steeg wordt gekenmerkt door stenen huisjes met een minstens tot de vroege 19de eeuw opklimmende kern, in de jaren 1970 omgevormd tot Volksmuseum Turninum. Tussen de bescheiden arbeiderswoningen, die sterk variëren in bouwperiode en stijl, is nog één houten servitudewoning bewaard.


ID: 5305 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis en 16de-eeuws hofje

Korte Sint-Annastraat 13-15 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Doorgang naar een achterbuurt met lage 16de-eeuwse huisjes, in de volksmond zogenaamd "Het Hofje" of "Achter de Koeiboer". Tegen de gevel van een huisje Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linkerarm onder en luifel en met een grote smeedijzeren lichtarm.


ID: 209181 | Bouwkundig element

Eclectische eenheidsbebouwing

Kronenburgstraat 60-68 (Antwerpen)
Aan de zuidkant van de Kronenburgstraat, op gronden van de verkaveling van het Zuid, is een monumentale eenheidsbebouwing gerealiseerd van meergezinswoningen met winkelhuizen op de begane grond.


ID: 7089 | Bouwkundig element

Steeg met arbeiderswoningen

Lamorinièrestraat 30/3-7 (Antwerpen)
Steeg met viertal enkelhuizen uit het vierde kwart van de 19de en eerste kwart van de 20ste eeuw. Deze arbeidershuisjes hoorden bij de nu gesloopte Distillerie Bal et Louis Meeùs.


ID: 5406 | Bouwkundig element

Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Lange Riddersstraat 55-59 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1881 gebouwd in opdracht van de heer A. Bruynseels. Het bouwproject omvatte eveneens vier beluikwoningen op de binnenplaats. Het complex is samen met het aanpalende hoekpand Rijke Beukelaarstraat omstreeks 1980 gesloopt.


ID: 5409 | Bouwkundig element

Witten Griffoen

Lange Riddersstraat 79 (Antwerpen)
Tradutioneel diephuis dat in kern opklimt tot de eerste helft van de 16de eeuw. De trapgevel is gereconstrueerd in opdracht van Georges Verbeeck naar een ontwerp door de architect H. Torfs uit 1977. Achter het huis bevindt zich een ‘achterbuurt’, in de volksmond ook "Calloies gang", die al in 1515 zou bestaan hebben.


ID: 5413 | Bouwkundig element

Beluik met lage huisjes

Lange Sint-Annastraat 17 (Antwerpen)
Beluik met lage huisjes rond een vierkant binnenplein uit de 19de eeuw, gelegen achter de gebouwen aan de straat. Volgens repeterend schema gekoppelde huisjes van twee traveeën en één bouwlaag, onder pannen zadeldaken met klimmende dakkapellen.