Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20 resultaten


ID: 305703 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Tervuursesteenweg 97A (Leuven)
De dorpswoning met aangebouwde schuur behoort tot de laatste bewaarde laagbouw aan de Tervuursesteenweg, en is representatief voor de oorspronkelijke landelijke bebouwing die deze steenweg kenmerkte aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. De schuur werd in 1944 tot noodkerk aangepast voor de pas opgerichte parochie van Het Onbevlekt Hart van Maria, vóór de bouw van de gelijknamige parochiekerk die eveneens aan de Tervuursesteenweg is gelegen. De spitsboogvensters met ramen met houten roedeverdeling in de voorgevel vormen nog een getuige van deze historische functie.


ID: 90229 | Bouwkundig element

Noodkerk van de parochie Sint-Antonius van Padua

Sint-Antoniusstraat 5 (Meulebeke)
Voormalige noodkerk van de parochie Sint-Antonius van Padua, opgericht in 1937 en later als turnzaal van de vrije kleuter- en lagere school "Sint-Antonius" benut; gelegen ten noorden van de later opgerichte parochiekerk Sint-Antonius van Padua.


ID: 3232 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Bouwelsesteenweg 183 (Nijlen)
Rechthoekige zaalkerk onder leien zadeldak met vrijstaande, opengewerkte klokkentoren ten noorden, van 1948.


ID: 56602 | Bouwkundig element

Kerkje Sint-Rafaël

Duinenstraat 87 (Oostende)
Kerkje Sint-Rafaël en Onze-Lieve-Vrouwekapel. Aan de straat, Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1961. Witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat, tichelen); regionale inslag zie steunberen oplopend in aandak met vlechtingen en rondbogige muuropeningen op afzaten.


ID: 88325 | Bouwkundig element

School

Vrijgeweidestraat 2, 2A (Oostkamp)
School, bestaande uit twee in een L-vorm gelegen klassenvleugels met in de oksel een ruime, ommuurde speelplaats. In de late jaren 1930 laat de kerkfabriek van de Sint-Godelieveparochie een noodkerk/feestzaal bouwen naar een ontwerp van de architect Jan Callant. In 1955 wordt de aanpalende L-vormige vleugel gebouwd, naar een ontwerp van de architect S. Smis. In 1959 laat de kerkfabriek de noodkerk verbouwen tot feestzaal.


ID: 27571 | Bouwkundig element

Schipperskerkje

Jan Baptist Eeckhoutskaai (Oudenaarde)
Vermoedelijk oud stapelhuis aan de vroegere Scheldekaai, minstens vanaf 1645 in het bezit van het armenbestuur van Leupegem. Verschillende functies: kalkschuur, (nood)kerkje, in de jaren 1940 kolenmagazijn en in de jaren 1950 stapelhuis. Rechthoekige eenbeukig gebouwtje achterin een grasplein gelegen, in kern minstens uit de 11de tot de 12de eeuw. Onregelmatige blauwe Doornikse steen en zijpuntgevels afgewerkt met baksteen onder meer voor vlechtingen onder steil zadeldak.


ID: 23568 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

's Gravenstraat 14 (Roeselare)
Noodkerk ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1931. Halfvrijstaand diepgericht gebouw van één bouwlaag met puntgevel (in plaats van convexe spitsboog van bouwaanvraag) van één travee, zijgevel van acht traveeën met aangebouwde woning.


ID: 23417 | Bouwkundig element

Parochiaal Centrum 't Lokaal

Izegemseaardeweg 26 (Roeselare)
Parochiaal centrum, rond 1919 gebouwd als noodkerk en patronage. Lage, bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom speelplaats. Voormalige kapel van tien traveeën onder breed zadeldak. Rechts, aansluitende conciërgerie. Rechts, typerende geelbakstenen aedicula met Heilig Hartbeeld.


ID: 1735 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Familie

Dendermondsesteenweg (Willebroek)
Zaalkerk op rechthoekig grondplan, naar ontwerp van J. Van De Vondel van 1932 opgetrokken als noodkerk.


ID: 33049 | Bouwkundig element

Sint-Lucasschool

Langemarkstraat 1 (Zonnebeke)
Sint-Lucasschool, gebouwd in 1920-'22 op initiatief van de toenmalige pastoor G. Lammens, pionier van de wederopbouw te Zonnebeke. Bakstenen neogotisch hoekgebouw van één à twee bouwlagen onder zadel- of plat dak, waarvan de trapgevels en het hoektorentje herinneren aan het vooroorlogse gemeentehuis. Grote raamoppervlakken typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.