Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

46 resultaten


ID: 35723 | Bouwkundig element

Olieslagerij en stokerij bij voormalige hoeve

Houtstraat 29-31 (Destelbergen)
Vrij hoog bakstenen bedrijfsgebouw van vier traveeën onder zadeldak met smalle rondboogdeur en een korfboogpoort met aangebouwde, naar boven toe versmallende vierkante bakstenen schoorsteen. Van de hoeve resteert nog de boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 77926 | Bouwkundig element

Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude

Beerstblotestraat 3 (Diksmuide)
Bloemmolens van de Société Minoterie et Huilerie de Dixmude, gelegen aan de samenvloeiing van IJzer en Handzamevaart. Industrieel-archeologisch complex van twee torens; betonskeletstructuur met hoofdzakelijk houten vloerconstructies en integraal bewaarde elektrisch aangedreven maalinrichting. Opgetrokken in 1922 met de financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten, door de firma "Schneider-Jaquet".


ID: 20807 | Bouwkundig element

Nijverheids- en kantoorgebouwen van Elektrion

Nieuwewandeling 62-64 (Gent)
Tijdens het interbellum bouwde het oliebedrijf Elektrion (oorspronkelijk De Cavel & Rogiers) op het terrein tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg enkele productiegebouwen die in 1958 aangevuld werden met een kantoorgebouw naar ontwerp van Jean Hebbelynck en zijn zonen Jacques en Jean-Pierre.


ID: 8902 | Bouwkundig element

Hoeve met Sint-Franciscuskapel

Langdries 24 (Haaltert)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Gedeeltelijk versteende dwarsschuur in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Gelijktijdig aangebouwd Sint-Franciscuskapelletje.


ID: 8864 | Bouwkundig element

Maalderij De Graeve

Molenveld 1 (Haaltert)
Vroegere stoom-oliemolen, later maalderij (met gasmotor) "De Graeve",voornamelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw; productie stopgezet na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 84838 | Bouwkundig element

Fabrieksgebouwen van olieslagerij D'Hollander

Killestraat 4-6 (Hamme)
Tegenover de kade bij het aanlegdok en achter de Scheldedijk ingeplant industrieel gebouw, opvallend door zijn groot volume en specifieke karakter. Hoge baksteenbouw van twee verdiepingen in L-vorm onder snijdende zadeldaken. Voorste vleugel uit 1872.


ID: 84854 | Bouwkundig element

Olieslagerij D'Hollander

Sint-Martensommegangstraat 19 (Hamme)
In L-vorm opgerichte aanvankelijke oliefabriek uit 1861-62 van drie bouwlagen onder snijdende pannen zadeldaken. Verankerde baksteenbouw met kleine haast vierkante bovenvensters. Toegangspoort met doorrit in de hoek tussen beide vleugels naar de binnenplaats.


ID: 50973 | Bouwkundig element

Oliefabriek

Bruggesteenweg 289 (Hooglede)
Onderkelderd breedhuis met kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw (zie onder meer linker zijgevel).


ID: 50975 | Bouwkundig element

Olieslagerij Vandeghinste

Bruggestraat 163 (Hooglede)
Voormalige olieslagerij Vandeghinste. Oorspronkelijk locatie van de zogenaamde "Bergmolen", stenen molen met oliestampkot, reeds geciteerd in 1794. In 1897 beschreven als oliemolen aangedreven door wind en stoom; afgebroken circa 1907. Olieslagerij in bedrijf tot 1974 en afgebroken circa 1988.


ID: 85236 | Bouwkundig element

Wederopgebouwde olieslagerij Vandevelde-Bril

Hogestraat 31-33, Schoolstraat 12 (Hooglede)
Woonhuis ten noordoosten en ten westen bedrijfsgebouw. De zuidvleugel is inmiddels gesloopt. Gebouwen gesitueerd rond een gekasseide koer toegankelijk via ijzeren hekken aan beide straten.