Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 168 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heilig Hartlaan 38 (Aalst)
Neoromaanse basilikale kerk van 1928-29 naar ontwerp van architect E. Van Overstraeten, in omringend en ommuurd tuintje. Baksteenbouw op natuurstenen plint; hoofdbeuk, transept en koor onder zadeldaken, zijbeuken onder lessenaarsdaken.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.


ID: 102 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Keizersplein 38 (Aalst)
Sober, alleenstaand burgerhuis met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint.


ID: 435 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Klaarhaagstraat 15 (Aalst)
Hoeve, daterend uit eind 19de eeuw, met recente aanpassingen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Dwarsschuur met rechthoekige veldpoorten. Bakstenen hekpijlers, met links bakstenen muurtje.


ID: 423 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Walburgaparochie met tuin

Meldert-Dorp 2 (Aalst)
De pastorie werd verscheidene malen herbouwd, onder meer in 1717 en verbouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Voortuin en grote bebouwde achtertuin op een hoge dam gelegen; omringd door een vrij hoge muur van bakstenen en kasseien. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 426 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga met kerkhof

Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp 15 (Aalst)
Parochiekerk met beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin. De kerk kende veel opeenvolgende bouwfasen; de westtoren uit het tweede kwart van de 13de eeuw vormt het oudste deel van de kerk en begin 20ste eeuw werd de kerk hersteld naar plannen van Jules Goethals.


ID: 483 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Opwijkse steenweg 10 (Aalst)
Gecementeerde lijstgevel, voorzien van schijnvoegen. Links, ovale keldergaten in arduinen omlijsting.


ID: 444 | Bouwkundig element

Hof te Putte

Putstraat 161 (Aalst)
Oude pachthoeve uit de 16de - 17de eeuw van de abdij van Affligem, voorheen waarschijnlijk een gesloten hoeve. Boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl van één bouwlaag en zeven traveeën onder afgesnuit zadeldak, aangebouwd bakhuis onder zadeldak met aandak en vlechtingen. Twee haakse schuren uit de 18de eeuw, ongeveer in elkaars verlengde gebouwd.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.