Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25 resultaten


ID: 26253 | Bouwkundig element

Beluik met huisjes

Adolf Petitstraat 26-36 (Gent)
Beluik ondergebracht in een vroegere "ast" (suikerij).


ID: 18262 | Bouwkundig element

Suikerijfabriek De Zon

Fuchsiastraat 100, 100A-B (Gent)
Voormalige suikerijfabriek De Zon van de zogenaamde Samenwerkende Maatschappij Vooruit. Bewaarde bakstenen gebouwen aan de straatkant met ingang en kantoren, gebouwd naar ontwerp van Ferdinand Dierkens in 1910. Linkerdeel bestaande uit een overbouwde inrijpoort met topgevel; ernaast gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak.


ID: 26788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maalderij Capiteyn

Halvemaanstraat 137 (Gent)
Vrijstaande woning met bijhorende bedrijfsgebouwen, achterin gelegen tussen de huizenrij van de Halvemaanstraat en de Antwerpsesteenweg. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Eigenlijke maalderij ondergebracht in een voormalig koetshuis achter en parallel met het woonhuis, opgetrokken midden 19de eeuw. Bakstenen rechthoekig gebouw van één verdieping met vierkante bakstenen schoorsteen. Gekasseid erf en monumentale linde.


ID: 19803 | Bouwkundig element

Herenhuis met empiregevel en neogotische zij- en achtervleugel

Kartuizerlaan 70, Sleepstraat 167-169 (Gent)
Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Tegen de gevel oorlogsgedenkteken. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.


ID: 19526 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenaarsstraat 15 (Gent)
Ruim breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Volgens archiefstukken voormalige achteruitgang van een suikerraffinaderij op de Sint-Antoniuskaai; in 1828 aangepaste bepleisterde lijstgevel met empire-inslag.


ID: 25797 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Sint-Jansvest 28-30, 28A-C (Gent)
Twee breedhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met zadeldak; volgens archiefstukken voorheen een suikerraffinaderij in 1777 voorzien van een nieuwe gevel met dubbelhuisopstand en boven drie middentraveeën voorheen bekroond met driehoekig fronton.


ID: 18774 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen sucrerie Mechelynck

Wiedauwkaai 49 (Gent)
Voormalige gebouwen van de sucrerie Mechelynck, circa 1910 overgenomen door de "s.a. des Entrepots et Magasins Généraux de Gand". Sinds 1956-57 magazijnen van de firma De Baerdemaecker.


ID: 24733 | Bouwkundig element

Schoolgebouwen van het Sint-Lievenscollege

Willem de Beersteeg (Gent)
Gebouwencomplex opgetrokken in de 17de-18de eeuw dat zou dienst gedaan hebben als kazerne, volgens een plan van 1830 omgevormd tot suikerraffinaderij. Centraal bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeer merkwaardige feestzaal met rijke stucversiering in eclectische stijl bewaard op tweede verdieping: in 1852 ingericht naar ontwerp van architect M.H. Martens. Links en rechts lagere aanbouw van respectievelijk elf en negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, respectievelijk uit de 19de en het vierde kwart van 18de eeuw.


ID: 21633 | Bouwkundig element

Suikerfabriek

Montenakenstraat 16 (Gingelom)
Voormalige suikerfabriek uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarin nadien een zinkfabriekje werd ondergebracht, thans "N.V. Sometox".


ID: 34318 | Bouwkundig element

Suikergroep N.V.

Opperstraat 108 (Moerbeke)
Suikerfabriek, sinds 1989 zogenaamd "Suikergroep N.V.". Bedrijf opgericht in 1869 door Jules De Cock onder de benaming "Sucrerie Jules De Cock et Compagnie".