Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

22 resultaten


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 1346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tivoli

Antwerpsesteenweg 92-96 (Mechelen)
Kasteel van 1802, omgeven door een beboomde tuin met centrale vijver, grasperk en grachten rondom. Poort en portierswoning aan de Antwerpsesteenweg.


ID: 1453 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Kauwendaal

Kauwendaal 28-30 (Mechelen)
Ellipsvormig beboomd domein met grote vijver, kasteel en oostelijke dienstgebouwen, omringd door een slotgracht.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


ID: 306615 | Bouwkundig element

Vriendschapstempel

Nieuwelaan (Meise)
De zogenaamde Vriendschapstempel in classicistische stijl ligt in het meest noordelijke deel van het domein en werd vermoedelijk opgericht in hjet eerste kwart van de 19de eeuw, toen deze omgeving werd ingericht als Engelse tuin, mogelijk naar ontwerp van François Verly (1760-1822).


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 36874 | Bouwkundig element

Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 9 (Riemst)
Imposant H-vormig gebouw gelegen binnen een oorspronkelijk waarschijnlijk volledig ommuurd park in landschapsstijl met vijver.


ID: 134519 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariapark

Abdijstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Het Mariapark bij de abdij van Averbode is aangelegd tussen 1935 en 1960 op een bebost terrein van ruim 3 hectare. Deze religieuze thematuin getuigt van de traditie van de Mariaverering die zo typisch is voor het katholieke Vlaanderen van voor 1960. Het park bestaat uit een ‘Hof van Olijven’ en zeven, cementrustieke bidstaties over de ‘zeven smarten van Maria’ langs een parcours met kronkelende paadjes die op het hoogste punt naar een Lourdesgrot toeleiden.


ID: 14112 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof ten Broecke

Bellevuedreef, De Pont 45 (Schilde)
Een bebost, rechthoekig omgracht domein, gelegen ten zuidoosten van het centrum van Schilde.


ID: 85038 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch tempeltje

Oosterzelesteenweg (Wetteren)
Neoclassistisch tempeltje afkomstig uit het park van het domein Steevliet te Melle waar het in 1965 door een verbreding van de weg moest verdwijnen. Het bouwwerkje werd ontworpen door de Gentse architect Velleman die van 1821 tot 1836 eigenaar was van het domein Steevliet en het was geconcipieerd als tempeltje toegewijd aan de Romeinse jachtgodin Diana.