Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

236 resultaten


ID: 86435 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Roterijstraat 18 (Deerlijk)
Voormalige hoeve met L-vormige opstelling gelegen binnen vierkante omwalling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid met een zwingelarij in het zuiden in opdracht van A. Vercruysse. In 1928 worden de gebouwen grotendeels afgebroken en heropgebouwd door vlashandelaar Benoit; de zwingelarij wordt behouden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, namelijk ten noorden boerenhuis, ten oosten voormalig magazijn, ten zuiden voormalige zwingelarij en ten westen vlasschuur. Buiten het erf, eenvoudig bakstenen kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van A. Vlieghe, opgericht als dankkapel in 1947.


ID: 213701 | Bouwkundig element

Vlasroterij

Koffiebeekstraat 7 (Deinze)
Het gebouw dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. L-vormig volume enerzijds bestaande uit een westelijke grote vlasschuur en anderzijds een oostelijk bakstenen volume, wellicht magazijn en turbinezaal, en daarnaast een betonnen volume van rond 1940 met de koudwater- en warmwaterrootbakken met bijhorende stookplaats.


ID: 38148 | Bouwkundig element

Vlaszwingelarij Michels

Oude Heirbaan 6B (Deinze)
Enig nog werkend vlasbedrijf in Grammene, opgericht in 1937 met technische infrastructuur van 1954. Bakstenen gebouwen met twee bouwlagen, onder meer met zwingelmachine op de bovenverdieping, machinekamer voor de dieselmotor, ronde bakstenen schoorsteen en betonnen rootputten.


ID: 38155 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Verlorenhoek 1 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen op begraasd erf. Ten noorden, verankerd bakstenen woonhuis op gepikte plint, zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 84474 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 97 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf, met enkele fruitbomen. Bebouwing op deze site is reeds terug te vinden in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) staat een woonhuis weergegeven, met dwars erop aan de oostzijde van het erf een vlaszwingelarij. Toegang tot het erf via een smeedijzeren hek gevat in bakstenen pijlers. Aan de westzijde van het erf een kleine kapel.


ID: 84476 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.


ID: 84434 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Kruisstraat (Dentergem)
Vroegere vlasfabriek met warmwaterroterij, loods en zwingelmachine, opgericht in 1954 en in werking gebleven tot 1990 wanneer de loods vernietigd werd door een zware storm.


ID: 84563 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Markegemstraat 139 (Dentergem)
Heilig Hartkapel, eigenaarskapel in de volksmond Vanhaesebrouckskapel genoemd. De kapel zit ingebouwd in de site van een voormalige stoomvlasfabriek de Haesebroucks fabrieke, opgericht door de handelaar en vooraanstaande Wakkenaar Karel Vanhaesebrouck, nu in gebruik door een bedrijf in plastic. Bakstenen kapel met driezijdige apsis. Roodbakstenen voorgevel in neogotische stijl met puntgevel bekroond door stenen kruis. Gebruik van arduin voor sokkels, sluitstenen en dekplaten.


ID: 84559 | Bouwkundig element

Halfvrijstaande gekoppelde dorpswoningen

Markegemstraat 98 (Dentergem)
Halfvrijstaande, lage koppelwoning onder pannen zadeldak, gelegen op de oude rooilijn en met achteraan een bijgebouw. In kern eventueel opklimmend tot de 18de eeuw, zie linkerzijgevel. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is in deze omgeving bebouwing aangeduid. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens is er in 1874 sprake van een reconstructie. Het huis wordt in de loop van de 19de en 20ste eeuw verschillende keren opgesplitst en weer samengevoegd. Het bijgebouw wordt achtereenvolgens als smidse en zwingelarij gebruikt. In 1931 definitieve opdeling in twee woonhuizen.


ID: 84611 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stoomvlaszwingelarij

Oostdreef 24-26 (Dentergem)
Halfvrijstaand woonhuis aan de straatkant met bijhorende, voormalige stoomvlaszwingelarij nu gedeeltelijk ingenomen door een bedrijf en garages. De stoomvlaszwingelarij gaat volgens het kadaster terug tot ca. 1867 en kent in de loop van de 19de en begin van de 20ste eeuw verschillende uitbreidingen en verbouwingen. Verankerde baksteenbouw met witbepleisterde voorgevel.