199 resultaten
ID: 86336 | Bouwkundig element
Kapelstraat 75-79 (Deerlijk)
Eenheidsbebouwing van burgerwoning, burelen en voormalige 'motorweverij' gebouwd in 1938 in opdracht van M.G. Decraene-Berton. Parement van gele baksteen met invloeden van de geometrische art deco.
ID: 86388 | Bouwkundig element
Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.
ID: 86393 | Bouwkundig element
Paanderstraat 4-8 (Deerlijk)
Twee burgerwoningen en bijhorend weverij (nummer 8) volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1933. Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 86502 | Bouwkundig element
Waregemstraat 29 (Deerlijk)
Voormalige weverij opgericht in 1928 door Terryn-Loosveldt volgens kadastrale gegevens. Links, conciërgewoning. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Smalle deurtravee en brede licht vooruitspringende venstertravee met gedrukte puntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder meer arduinen drielichten. Bewaard houtwerk met roedeverdeling. Beglaasde en getraliede vleugeldeur met bovenlicht met medaillon. Rechts, aansluitend langgestrekte gevel van de werkhuizen.
ID: 210407 | Bouwkundig element
Kalkhofstraat 23 (Deinze)
In binnenblok gelegen voormalig fabrieksgebouw, opgericht in 1928 door zijdefabrikant M. Vincent achterin de tuin van zijn woning en één van de moderne zijdeweverijen van na de Eerste Wereldoorlog in Deinze. Bakstenen weverijgebouw met één bouwlaag onder typische sheddaken.
ID: 35505 | Bouwkundig element
Oostergemstraat 9 (Deinze)
Complex van gebouwen deel uitmakend van voormalige brouwerij De Halve Maan. Woonhuis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorheen schilddak. Twee parallelle aaneen gebouwde bakstenen vleugels onder zadeldaken. Rechter vleugel van vijftien traveeën; in noordgevel achthoekige gevelsteen met jaartal 1773, linker vleugel na midden 19de eeuw toegevoegd.
ID: 84520 | Bouwkundig element
Kapellestraat 73 (Dentergem)
Vestiging, sedert het eind van de 19de eeuw van de textielfabriek van Jules Derveaux, zie bestellingen van houten weefgetouwen in 1897. Het kadaster vermeldt in 1911 de oprichting van nieuwe gebouwen voor een stoomweverij. De gebouwen zijn heden ingenomen door een leverancier van brandstoffen.
ID: 84562 | Bouwkundig element
Markegemstraat 116 (Dentergem)
Halfvrijstaand huis, monumentale burgerwoning met achterliggende opslagruimte, volgens het kadaster een voormalige weverij. Kadastergegevens vermelden de bouw van een huis circa 1938, in 1942 vervangen zie huidig, waarschijnlijk als directeurswoning bij de weverij. Rode baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (daktegels). Accenten van witte bepleistering bij de muuropeningen, hoekketting en imitatievakwerk in de topgevels.
ID: 84597 | Bouwkundig element
Oeselgemstraat 21 (Dentergem)
Villa gelegen in een ruime, beboomde tuin achteraan palend aan de Korteweg. Directeurswoning bij achterliggende weverij, volgens het kadaster gebouwd circa 1941. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint onder gemansardeerde daken. Ontworpen door architect Jos. Tyberghien (Wevelgem).
ID: 35897 | Bouwkundig element
Magerstraat 37 (Destelbergen)
Oudste bedrijfsgebouwen gesitueerd in de noordwest-hoek van de huidige bedrijfsoppervlakte, zijdelings grenzend aan de Kerkwegel (ten noordwesten) en achteraan (ten noordoosten) aan het vroeger tracé van de buurtspoorweglijn Gent-Wetteren-Hamme.