32 resultaten
ID: 140150 | Archeologisch geheel
Dreef (Hulshout)
Tussen de Nete en de Molenlaak en ter hoogte van de eeuwenoude oversteek over de Nete met toponiem ‘De Veurden’, liggen de resten van de middeleeuwse motte "Hofberg". De oudste vermeldingen van dit Oud Hof stammen uit de 13de eeuw. Het Oud Hof bestond uit een opperhof, een neerhof en een motteheuvel en werd vernield in 1673. De motteheuvel en een deel van de grachten zijn momenteel nog zichtbaar in het landschap.
ID: 308855 | Archeologisch geheel
Herenthagestraat, Meenseweg, Waterstraat (Ieper)
Een middeleeuwse motte die gelegen is aan de Korte Keerbeek te Zillebeke. De motteheuvel en de grachten rondom het opperhof zijn zichtbaar in het landschap.
ID: 140145 | Archeologisch geheel
Ooststatiestraat (Kontich)
Deze archeologische zone omvat een volmiddeleeuwse motte met driedubbele gracht gelegen langsheen de Ooststatiestraat in Kontich-Kazerne. Deze versterkte site breidde vanaf de 13de eeuw uit tot kasteel dat tot WO II quasi continu bewoond werd, waarna de site volledig in verval trad.
ID: 91320 | Archeologisch geheel
Steenstraat (Kortemark)
Motte, zogenaamd "Vrouw Hille Wal", ook gekend als "Rondlopermotte" of "Onze-Lieve-Vrouwmotte". Gelegen in de vallei van de Bovekerkse Beek. Het betreft een kleine castrale motte uit de 12de-13de eeuw: een motteheuvel van circa vier meter hoog, een gracht van circa 8 meter breed, basisdiameter 30 meter.
ID: 301676 | Archeologisch geheel
Werkenplein (Kortemark)
In het centrum van Werken bevindt zich naast de Sint-Martinuskerk een indrukwekkende aarden heuvel, De Hoge Andjoen genaamd. Deze heuvel is het restant van een middeleeuws mottekasteel. Het is een van de best bewaarde motteheuvels van Vlaanderen.
ID: 140143 | Archeologisch geheel
Poederlee (Lille)
Deze motte met een diameter van 20m, zogenaamd De Oude Hofberg, wordt in verband gebracht met de heren van Poederlee in de volle middeleeuwen. Alle belangrijke kenmerken, buiten de bouwconstructies, zijn nog zichtbaar. De motte is gesitueerd aan de binnenzijde van een meanderbocht van de rivier Aa die de site in het noorden doorkruist.
ID: 140154 | Archeologisch geheel
Slabbaertstraat (Lubbeek)
Restanten van een motte en het omliggende domein uit de volle middeleeuwen in de alluviale vlakte van de Molenbeek. De motteheuvel, het neerhof en de grachten zijn nog steeds zichtbaar.
ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.
ID: 308895 | Archeologisch geheel
Houtenmolenwegel, Ruspoel, Torrekensstraat (Merelbeke)
De best bewaarde mogelijke motteheuvel in de omgeving van Munte. Het opper- en neerhof zijn nog zichtbaar in het reliëf. Zonder verder archeologisch onderzoek op de grachten kan deze site niet met zekerheid als voormalig mottekasteel benoemd worden.
ID: 308367 | Archeologisch geheel
Leo Moeremansplaats, Meerbekeweg, Paul De Montplein (Ninove)
De heren van Ninove bouwden wellicht al in het derde kwart van de 11de eeuw langs de weg Ninove-Brussel een motte, ingeplant tussen twee (ondertussen verdwenen) Denderarmen. De kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1545), de vroegste afbeelding van de burchtsite, toont de laatmiddeleeuwse situatie na een intensief proces van ‘verstening’ met duidelijk herkenbaar de brede mottegrachten, de ringmuur rond opper- en neerhof, de donjon, talrijke nutsgebouwen en de ‘Kruiskapel’, waar relieken van het Heilig Kruis bewaard werden.