104 resultaten
ID: 73930 | Bouwkundig element
Hayestraat 7 (Brakel)
Voormalig boerenarbeiderswoning en boswachtershuis, deels opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, aangepast en uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw. Boerenwoning met loodrecht aangebouwde schuur en paardenstal, onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte gevels van deels in baksteen versteende hout- en leembouw. Overdekte steenput met pannen zadeldakje en tweeledig gewit bakhuis.
ID: 101846 | Bouwkundig element
Hoogboomsteenweg (Brasschaat), Hoogboomsteenweg , Oude Gracht (Kapellen)
Bebost domein, bij het afgebroken kasteel uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met talrijke vijvers, dreven en weiland.
ID: 74781 | Bouwkundig element
De Watermolen 15-17 (Brugge)
Sterk verbouwde hoeve van het langgestrekte type. Verankerde bakstenen volumes, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint.
ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.
ID: 74806 | Bouwkundig element
Doornstraat 290 (Brugge)
De eertijds beplante toegangsdreef naar het kasteel Forreist vertrekt vanaf de Gistelse steenweg. De met steenslag verharde dreef bevat langsheen het rechtlijnige gedeelte geen opgaande dreefbomen, langsheen het zwenkende gedeelte staan enkele opgaande parkbomen, waaronder gewone beuken en bruine beuken. De dieper gelegen voormalige boswachterswoning werd volgens het kadaster omstreeks 1894 gebouwd.
ID: 78985 | Bouwkundig element
Holleweg 1 (Damme)
Voormalige boswachterswoning van het domein Rijckevelde, gebouwd in 1932 langs de dreef naar het neogotische kasteel. Laag woonstalhuis in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 35500 | Bouwkundig element
Molenkouterslag 13 (Deinze)
Hoevetje, naar verluidt eertijds boswachterswoning. Woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 35328 | Bouwkundig element
Warandestraat 17 (Deinze)
Thans boswachtershuisje bij het kasteel. Witgekalkt huisje op gepikte plint van vier traveëen (later verhoogd) en één travee en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (pannen) met twee recentere dakvensters en een lager zadeldak. In een baksteen in de rechterzijgevel, ingekerfd jaartal 1777.
ID: 215063 | Bouwkundig element
Katteknok 12 (Dentergem)
Kleine hoeve van boswachter uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in L-vorm rond erf geschikt. Aan de noordzijde, bakstenen woonhuis onder zadeldak, plint van geteerde bakstenen. Centrale voordeur met bovenlicht. Bewaard gebleven schrijnwerk, vernieuwde vensterluiken. Op de westzijde van het erf, bakoven. Recente schuurtjes tegen de zijgevels van het woonhuis.
ID: 75548 | Bouwkundig element
Stenehei 64 (Dessel)
Hoeve gelegen in het meest westelijke punt van de gemeente, nabij de grens met Retie en Geel.