487 resultaten
ID: 135146 | Landschappelijk geheel
Beveren, Hoogstade, Stavele (Alveringem), Roesbrugge-Haringe (Poperinge), Oostvleteren, Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied wordt gestructureerd door de valleien van de Ijzer en de Poperingevaart. De Ijzer kent stroomopwaarts van Elzendamme een natuurlijk meanderend verloop in een diep ingesneden vallei. Door hun lage ligging zijn de aangrenzende gronden bij deze waterlopen zeer vochtig en kunnen ze bijna enkel als grasland gebruikt worden. Deze graslanden zijn door overstromingen, door hun historisch permanente karakter en door het hooilandbeheer floristisch en (avi)faunistisch zeer waardevol. De hoeves zich buiten de vallei, soms vlakbij de rand, en zijn omgeven door akkerland op deze drogere gronden. De kerken van Westvleteren, Beveren, Roesbrugge-Haringe en Stavele (in mindere mate) bevinden zich net boven de valleirand. Elzendamme zelf was dankzij haar gunstige ligging bij de samenvloeiing van Ijzer en Poperingevaart tijdens de middeleeuwen en later een bloeiende nederzetting.
ID: 16129 | Bouwkundig element
Eversamstraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, zogenaamd "Eversam", met losse bestanddelen, waarvan de naam verwijst naar voormalige hofstede, eens deel uitmakend van de ten noorden ervan gesitueerde historische abdij van Eversam, aldaar gesticht in 1091 door Walbertus, kanunnik van Kassel. Boerenhuis van oorspronkelijk acht, thans tien traveeën onder meer een drie traveeën brede opkamer rechts en één bouwlaag onder gebogen zadeldak uit de 18de eeuw. Ten oosten van het boerenhuis: stalling uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met aanleunende dwarsschuur. . Siertuin voor het huis met aflijnend voetpad samengesteld uit schorren en grafsteen. Grote vaalt omzoomd met gekasseid pad. Bakstenen brug over gedempte wal: vierkante bakstenen hekpijlers met gesmeed ijzeren hek (18de eeuw ?).
ID: 16370 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Noord-Ossenaarstraat 3 (Alveringem)
Grootse, meerledige hoeve, omgeven door een met bomen omzoomde sloot. Ten noorden omwalde, met knotwilgen omkranste terp, waarop eens het verblijf van de religieuzen, bereikbaar via bakstenen, verankerde, tweeledige boogbrug. Losse hoevegebouwen, bereikbaar ten zuiden via bakstenen brug, gemarkeerd door vierkante hekpijlers. Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door boerenhuis met opkamer, gedateerd 1706, aangepast in de 20ste eeuw. Ten westen van het erf, monumentale dwarsschuur met vermoedelijk 17de-eeuws-uitzicht, maar mogelijk oudere kern. Toegangsweg met wegkapel en linde. Onverharde voetweg ten oosten.
ID: 16107 | Bouwkundig element
Oerenstraat 24 (Alveringem)
Beeldbepalend in het polderlandschap gelegen hoeve, omgeven door een grachtensysteem aansluitend bij de Oerenbeek, en bereikbaar via bakstenen boogbruggetjes hierover. Boerenwoning met 18de-eeuwse kern en dwarsschuur met stallen van 1912.
ID: 83674 | Bouwkundig element
Schooldreef 15 (Alveringem)
Zogenaamd "Hoeve Visart", historisch teruggaand op het zogenaamd "Kasteel van het Vrije van St-Omaars", reeds gedeeltelijk verdwenen in 1680, op een ‘fraeye ende eerelycke woonste’ in de buurt na. Merkwaardig complex midden poldervlakte, bereikbaar via bakstenen, drieledige boogbrug met neogotisch hek tussen postamenten (gietijzer?) over brede sloot welke het domein in het noorden en het westen omgeeft. Hoeve ondergebracht in 19de-eeuwse afhankelijkheden van voormalig kasteel, meer bepaald in woningen van koetsier en hovenier, en stallingen.
ID: 10732 | Bouwkundig element
Asiabrug (Antwerpen)
Asiabrug tussen Houtdok en Asiadok: hydraulische draaibrug als Nassaubrug maar van 1924 en met tot 1990 gebruikt treinspoor.
ID: 10733 | Bouwkundig element
Asiabrug 31 (Antwerpen)
Brugwachtershuisje opgetrokken door de Technische Dienst van het Havenbedrijf, naar een ontwerp door de architect G. Daelman uit 1960.
ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.
ID: 11485 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bredabaan 561, 561A-C (Antwerpen)
Het kasteel Bouckenborgh werd gebouwd als buitenverblijf voor de rijkere Antwerpse klasse. Het domein wordt al vanaf 1532 in oude geschriften vernoemd. Het huidige kasteel werd in 1810 gebouwd.
ID: 6676 | Bouwkundig element
Damplein 27 (Antwerpen)
Het neogotische stationsgebouw Antwerpen-Dam dateert uit 1895-1898 en werd verplaatst in 1907, toen de ringspoorweg en de metalen spoorwegbrug werden gebouwd.