34 resultaten
ID: 30746 | Bouwkundig element
Brugseweg 164 (Ieper)
Houten noodwoning gebouwd door het Albertfonds, waarschijnlijk uit 1920, thans gebruikt als atelier door schoenmaker.
ID: 308438 | Bouwkundig element
Diksmuidseweg (Ieper)
De Kanaalsite John McCrae is een oorlogssite die de Britse militaire begraafplaats Essex Farm Cemetery omvat, met links ervan de medische post en aanpalende betonnen restanten. John McCrae wordt herinnerd op een provinciale naamsteen. Hoog op de kanaaldijk staat het gedenkteken voor de '49th West Riding Division'. Ten westen van de kanaaldijk zijn nog betonnen militaire posten terug te vinden, waaronder een schuilplaats die na de oorlog gebruikt werd als noodwoning en een commandopost voor de Britse genie.
ID: 30298 | Bouwkundig element
Kemmelseweg 9 (Ieper)
Hoevetje, volgens bewoners deels op de vooroorlogse fundamenten heropgebouwd.
ID: 30397 | Bouwkundig element
Meenseweg 63-65 (Ieper)
Vermoedelijk semipermanente woningen, door bewoners bescheiden woningen genoemd. Voortuintje aan straatzijde afgezet respectievelijk door haag en door hek.
ID: 30543 | Bouwkundig element
Slachthuisstraat 20 (Ieper)
Achter de noordelijke huizenrij, noodwoning aan grindwegel naar de Masscheleinlaan. Uitzonderlijk bewaarde getuige van de oplossing aan het woningtekort kort na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 209040 | Bouwkundig element
Handzaamse Nieuwstraat 9 (Kortemark)
Noodwoning van het Koning Albertfonds, type Jouret en Speltinckx, opgetrokken uit beton en hout. Deze noodwoning gaat terug op een 'Jouret Simple', een betonnen paviljoen met standaardafmetingen 6,14x7,84m, met vier kamers. Dit huis werd luidens het kadaster in gebruik genomen in 1923.
ID: 307531 | Bouwkundig element
Hooyaardstraat 31 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve ‘Kapelhoeve’ is gelegen aan een doodlopende vertakking van de Hooyaardstraat, in de zogenaamde Couckuythoek. De hoeve, die uit drie vrijstaande volumes bestaat, werd vóór 1927 in situ heropgebouwd. Ten noordoosten van deze gebouwen is een recentere varkensstal aangebouwd.
ID: 213359 | Bouwkundig element
Roeselarestraat 5 (Langemark-Poelkapelle)
Noodwoning, aan het begin van de jaren 1920 opgetrokken.
ID: 47695 | Bouwkundig element
Fabrieksstraat 88 (Lebbeke)
Noodwoning opgericht na de Tweede Wereldoorlog ingeplant in een omhaagde tuin. Houten woning onder laaghellend zadeldak, aan de voorgevel bezet met platen. Centrale deur onder luifel.
ID: 70277 | Bouwkundig element
Ieperstraat 13 (Lo-Reninge)
Noodwoning of een semipermanente woning van kort na de Eerste Wereldoorlog. Smal diephuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak van rode Vlaamse pannen. De zijgevels zijn zichtbaar opgebouwd in stijl- en regelwerk.