Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

338 resultaten


ID: 131992 | Landschappelijk element

Twee dorpslinden bij gemeentehuis Tielen

Tielendorp (Kasterlee)
Twee dorpslinden flankeren het gemeentehuis aan weerszijden. Het zijn twee opgaande zomerlinden die geplant zijn in de periode 1880-1890, na de realisatie van het gemeentehuis in 1876. Samen met het gemeentehuis vormen ze een beeldbepalend geheel op het dorpsplein van Tielen.


ID: 134508 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Les Mélèzes met tuin

Haachtsebaan 96 (Keerbergen)
'Les Mélèzes', in 1924 gebouwd door de familie Van Langendonck, was de eerste grote villa in Keerbergen, qua stijl zwemend naar de cottage maar zonder pseudovakwerk. Ze is een belangrijke getuige van het prille begin van het verblijfstoerisme in Keerbergen. Tuin van 35 are, diverse bomen en struiken uit de oorspronkelijke aanleg.


ID: 308398 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel met opgaande lindes

Dikke Linde, Landweg (Kinrooi)
Op het kruispunt van de Dikke Linde en de Landweg staat een kapel uit midden 19de eeuw gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, omringd door vier lindebomen. De straatnaam verwijst naar de Dikke Linde die hier volgens een oud volksverhaal vroeger gestaan heeft.


ID: 132486 | Landschappelijk element

Welkomstlinde bij hoeve Blauwhof

Portweg 6 (Koekelare)
Een zwaar ontwikkelde lindeboom staat bij de erftoegang van de herenhoeve Blauwhof. Deze welkomstlinde is bovendien ingeplant bij de zuidwestgevel van de dwarsschuur en functioneert er als schermbeplanting. De imposante boom is een zomerlinde en heeft een stamomtrek van 337 cm (2013), een totale hoogte van 18 m en een kruindoormeter van 21 m.


ID: 130817 | Landschappelijk element

Leibomenrij van zomerlinden

Werkenplein (Kortemark)
Parallel met de rondgang is op concentrische wijze een bomenrij aangelegd rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Martinus. Alle lindebomen zijn in een verticaal vlak geleid en op een hoogte van 750 cm geknot. Alle zomerlinden zijn met elkaar verbonden met geleide zijtakken die zich op een hoogte van 220 à 250 cm bevinden. In oorsprong telde de bomenrij 54 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 46 en waren er reeds 8 bomen verdwenen. Het betreft hier een representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 302914 | Landschappelijk element

Zomerlinde in park kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3 (Kortenaken)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich op het landgoed van het kasteel Hogemeyer. Het huidige kasteel werd vermoedelijk rond 1750 opgetrokken als landhuis met lusttuin binnen een rechthoekige omwalling, gelegen aan de zuidgrens van het Groot Begijnbos nabij de grens met Waanrode. Het domein gaat in oorsprong echter terug tot in de eerste helft van de 14de eeuw.


ID: 134191 | Landschappelijk element

Park van het  Kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Landhuis of 'huis van plaisantie' uit het midden van de 18de eeuw, aanzienlijk verbouwd en uitgebreid tussen 1859-1860 met bouw van hoektoren, neogotische huiskapel en kasteelhoeve; landhuis met park van circa 1 hectare 33 are met sporen van vroeg 19de-eeuws landschappelijke aanleg park.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 131601 | Landschappelijk element

Lindendreef bij Kasteel van Wissekerke

Bazel (Kruibeke)
De circa 600 meter lange kasteeldreef bij het Kasteel van Wissekerke te Bazel is een noord-zuid georiënteerde dreef die hoofdzakelijk uit lindes bestaat en de Lange Gaanweg verbindt met de Kemphoekstraat.


ID: 132738 | Landschappelijk element

Twee zomerlindes bij vijver Kasteel van Wissekerke

Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Kruibeke)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. Bij een brugje over de vijver bij het kasteel staan twee opgaande zomerlindes die deel uitmaken van deze tuinaanleg.