Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

828 resultaten


ID: 39060 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein La Motte

Lumbeekstraat 20 (Dilbeek)
U-vormig classicistisch kasteel van 1773 ontworpen door Laurent-BenoƮt Dewez, omringd door een watergracht en gelegen in een boomrijk park.


ID: 300142 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Martinuskerk met omgeving

Kerkstraat, Rooienberg, Stationsstraat (Duffel)
De dorpskern van Duffel wordt gedomineerd door de Sint-Martinuskerk. Naast de kerk ligt de voormalige pastorie.


ID: 2671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort van Duffel

Mechelsebaan (Duffel)
Hybride fort in baksteen en beton (7ha) gebouwd tussen 1886-1891 in de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het fort verdedigde de spoorlijn Brussel-Antwerpen. Daarom wordt het vaak ook spoorwegfort genoemd.


ID: 130867 | Landschappelijk element

Knoteikenrij bij Groot Goed

Bus (Eeklo)
De bomenrij bestaande uit (op het moment van de bescherming in 2013) vijf knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat in een dreef aan de oostzijde van het erf van het Groot Goed, ook gekend als de Huysmanshoeve, langs de weg Bus ten noorden van Eeklo.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.


ID: 304181 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten zuiden van de kasteelsite, omringd met de kasteelgrachten, is de platanendreef verlengd met een dreefaanplanting van Amerikaanse eiken. Deze dreef sluit het parkbos af aan de westzijde en eindigt bij de monumentale zichtdreef met opgaande beuken.


ID: 304184 | Landschappelijk element

Bosdreven met tamme kastanje en zomereik Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten oosten van de brede zichtas is het parkbos voorzien van een sterredreef met centraal een cirkelvormig plein. De nog resterende dreven zijn beplant met zomereik en tamme kastanje. Een zwaar ontwikkelde tamme kastanje met een omtrek van 427 cm (2016) doet vermoeden dat deze boom tot de oudste generatie behoort van aanplantingen in de bosdreven.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 130918 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom Kleienberg

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Een knoteik als hoekboom staat er langs een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Op de Atlas van de Buurtwegen werd vanaf deze plaats een greppel ingetekend, wat ook doet vermoeden dat de boom een bron markeert. De knoteik heeft een stamomtrek van 310 cm (2008) en bevindt zich op een plaats die op de Kabinetskaart van de Ferraris gekenmerkt word door de aanwezigheid van lijnaanplantingen bij de perceelsranden. Mogelijks is de knoteik nog een 18de-eeuws restant.


ID: 300024 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde opgaande eik

Vianebaan (Galmaarden)
Langs de Vianebaan en bij de perceelsrand van een weiland staat een opgaande eik. Deze boom heeft een omtrek van meer dan 3 meter en is vanaf de jeugdfase opgesleund. Dit is een snoei met de bedoeling om een takvrije, gave en lange stam te verkrijgen die als constructiehout kon dienen. De beeldbepalende boom is door zijn solitaire standplaats mooi en evenwichtig uitgegroeid.