Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1057 resultaten


ID: 135062 | Landschappelijk geheel

Lippelobos en kasteeldomein Hof te Melis met omgeving

Buggenhout (Buggenhout), Malderen (Londerzeel), Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
Het gebied is gelegen op de overgang tussen de Zandstreek en de Kleistreekop de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dominerend in deze ankerplaats is ‘Hof te Melis’ en het omgevende Lippelobos. Het Lippelobos bestaat uit twee ruimtelijk duidelijk van elkaar verschillende delen: het ‘binnenbos’ rond het kasteel met oud bomenbestand, vele dreven en parkbeplantingen , en het ‘buitenbos’ dat hiervan gescheiden wordt door een brede wal of gracht. Dit centraal gelegen boscomplex staat in contrast tot de open weilanden langs de westzijde met prachtig zicht op het kasteel. Het schilderachtige oude gebouwencomplex met omgevend park van kasteel Hof te Melis, enkele mooie, monumentale dreven, alsook oude solitaire bomen dragen bij tot de aanzienlijke esthetische waarde van dit landschap


ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Genthof

Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.


ID: 44588 | Bouwkundig element

Kaashof

Mandekensstraat 121 (Buggenhout)
Omgrachte site met vroegere hovenierswoning, ingeplant ten oosten van het kasteel en eveneens toegankelijk via Genthof, vermoedelijk gebouwd circa 1800. Het voorerf is afgesloten door een deels gewitte bakstenen muur en één behouden vierkante hekpijler. Bakstenen woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak geflankeerd door lagere aanbouwsels.


ID: 78939 | Bouwkundig element

Groot Hof van Sint-Jan

Awalstraat 1 (Damme)
Historische omwalde hoeve met gebouwen minimaal opklimmend tot het begin van de 18de eeuw doch van middeleeuwse oorsprong. Ertoegang aan oostzijde gemarkeerd door ronde, zware bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Erf omzoomd door knotbomen. Witgekalkte en verankerde hoevegebouwen met gepekte plint onder pannen zadeldaken. Boerenhuis, dwarsschuur, stalvleugel, paardenstal en bakhuis


ID: 78649 | Bouwkundig element

Hoeve Bonem

Bonemstraat 1 (Damme)
Hoeve Bonem, gelegen in gelijknamige site waarvan de historiek teruggaat tot de 13de eeuw. Historische hoeve gelegen op terp als restant van het voormalige Hof Bonem, Hoeve van het langgeveltype opklimmend tot minimum de 17de eeuw, met losstaand bijgebouw (schuur/wagenhuis) uit het eerste kwart van de 19de eeuw aan zuidoostelijke zijde. Boerenhuis met aansluitende stalvleugel; vijver.


ID: 79024 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Ede

Broekweg 3 (Damme)
Historische hoeve die minstens opklimt tot de 16de eeuw, zie aanduiding op de kaart van Pieter Pourbus van 1561-1571. Op het erf zijn resten van een omwalling bewaard. Langgestrekte hoeve met in de noordwestelijke hoek ingebouwd een ouder, hoger bestanddeel met mogelijk traditionele kern. Haaks hierop, een gele bakstenen dwarsschuur die in 1817 is opgetrokken.


ID: 78943 | Bouwkundig element

Stockmanshoeve

Doornstraat 16 (Damme)
Historische hoeve, naar verluidt daterend van 1748. Omhaagd domein met restanten van omwalling aan zuidzijde, afgezoomd door knotbomen. Van de historische hoevegebouwen resteert het voormalige woonstalhuis. Eénlagig boerenhuis van vijf traveeën, met in het verlengde aan noordzijde onder lagere nok, aansluitende stalvleugel met onder meer tweedelige staldeurtjes en kleine getoogde muuropeningen; laaddeurtje in noordelijke zijpuntgevel. Oostelijke aanbouw daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78968 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde hoeve Rostune

Gentse Steenweg 17 (Damme)
Historische, voorheen volledig omwalde hoeve "Rostune", vermoedelijk opgetrokken in 1724 met integratie van oudere kern op het neerhof van het "Hof ter Ostijne", een vroegmiddeleeuwse heerlijkheid en leen van de Burg van Brugge waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1240, gelegen ten oosten van de kerk van Sijsele. Restanten van omgrachting aan noordzijde en welkomstlinde aan de erftoegang.


ID: 78891 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Pickavet

Koolkerkesteenweg 78 (Damme)
Langgerekte hoeve, teruggaand op een site met omwald kasteel en neerhof die opklimt tot in de 16de eeuw, zie aanduiding van de site op de kaart van Pourbus uit 1561-1571. Witgekalkte baksteenbouw onder lang, pannen zadeldak met doorlopende nok. Aansluitende paardenstal. Ten westen van het boerenhuis, bakhuis. Schuur en wagenhuis werden afgebroken.


ID: 78822 | Bouwkundig element

De Leegbrechtshoeve

Legeweg 27 (Damme)
"De Leegbrechtshoeve" zie "Calkersleen" op kaart van Pieter Pourbus, 1561-1571), historische hoeve die teruggaat op een middeleeuwse opperhof-neerhofsite. erbouwd witgekalkt boerenhuis met opkamer en twee steunberen, gevat onder pannen zadeldak, waarachter witgekalkte bakstenen stalgebouwen onder zadeldaken. Houtig drieledig wagenhuis.