Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3042 resultaten


ID: 132044 | Landschappelijk element

Twee hakhoutstoven van olm als welkomstbomen Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Twee olmen hakhoutstoven flankeren de toegang bij de toegangsbrug naar het Fort Liefkenshoek. Het zijn welkomstbomen die als hakhout werden beheerd en blijkbaar niet de kans kregen om als opgaande bomen uit te groeien. Een van de hakhoutstoven heeft een flink uit de kluiten gewassen stamomtrek van 730 cm, wat doet vermoeden dat de olmen hier al een lange tijd staan.


ID: 17477 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Klein Laarstraat 2 (Beveren)
In 1840 gebouwd op kosten van de heer Stoop (Sint-Niklaas). Verwaarloosd en vervallen neogotisch bouwwerk met zandstenen hoekstenen.


ID: 17281 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenwoning en linde met boomkapel

Perstraat 52 (Beveren)
Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Deur van boerenwoning met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries.


ID: 301169 | Landschappelijk element

Wilg als kapelboom in de Prosperpolder

Polderdijk (Beveren)
Langs een onverharde weg vertrekkende van de Polderdijk staat in een weilandperceel een solitaire smalbladige wilg. Mogelijk maakte de wil deel uit van een bomenrij op de perceelsgrens met de aangrenzende akker. Aan de stam is een kleine boomkapel bevestigd.


ID: 17358 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Engelbertusparochie met tuin

Sint-Engelbertusstraat 19 (Beveren)
De pastorie van Prosperdorp werd gebouwd in 1910 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Jules Goethals, als één geheel met de naastliggende Sint-Engelbertuskerk. Een bakstenen omheinigsmuur sluit de grote pastorietuin langs de straatzijde af.


ID: 130849 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Verheyenplein (Beveren)
Tegenover de Sint-Laurentiuskerk werd na de Eerste Wereldoorlog een opgaande linde aangeplant als vredesboom. Bij de aanleg van het Verheyenplein kreeg de boom een ruim plantvak toebedeeld.


ID: 307545 | Landschappelijk element

Taxushaag bij Lourdeskapel

Bisschoppenstraat (Bierbeek)
In de Bisschoppenstraat staat de kapel O.-L.-Vrouw van Lourdes of de kapel van Klein Scherpenheuvel die in 1906 werd opgericht door de familie Daulmerie-Marteau. Rondom de kapel werd in een halve cirkel een taxushaag (Taxus baccata) aangeplant.


ID: 306190 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dassenstraat, Hoogstraat, Korbeek-Losestraat, Merenstraat, Noéstraat (Bierbeek)
De lindeboom op het kruispunt van vijf wegen tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo werd omstreeks 1830 geplant als vrijheidsboom, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België.


ID: 131502 | Landschappelijk element

Meidoorn rond het Moordenaarskruis

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
Oude meidoorn naast het ‘Moordenaarskruis’ vlak bij de Hoegaardsesteenweg ten oosten van Opvelp. In het open akker landschap rondom het ijzeren kruis is er de laatste eeuwen bijzonder weinig veranderd. Boom hoort bij kruis, maar kruis amper zichbaar doordat het is opgenomen door de boom


ID: 307984 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Hoegaardsesteenweg, Kapelstraat (Bierbeek)
Op de hoek van de Hoegaardsesteenweg en de Kapelstraat in Opvelp staat een kleine wegkapel met links ervan een imposante op stam gezette taxus. De taxus heeft een breed uitgegroeide kruin die tot over het kapelletje reikt. Deze soort is een typische beplanting voor een religieuze context omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.