Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

327 resultaten


ID: 133255 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapel- en herdenkingsboom

Bleekveldstraat (Pelt)
Opgaande linde op de hoek van een perceel. Aan de voet werd in 1953 een kapel opgericht ter vervanging van het houten rustaltaar tijdens de tweejaarlijkse Sacramentsprocessie. De oorspronkelijke linde werd aangeplant op het boerderijerf aan de overzijde van de straat ter nagedachtenis van een overleden kind. Voor WO I werd de volwassen boom uitgegraven en verplaatst naar de weide tov de boerderij. Aan de stam werd een kruis met christus bevestigd.


ID: 133251 | Landschappelijk element

Eik als kapelboom bij Huis De Kompen

Schutterijstraat 2 (Pelt)
In de hoek van het voormalig boederijerf van Huis De Kompen werd een opgaande eik geplant. Oorspronkelijk was er een kleine boomkapel aanwezig. Met de heraanleg van de Schutterijstraat en de aanleg van de Kaulillerweg werd een Mariagrot van de tegenoverliggende hoek van de Schutterijstraat verplaatst naar de voet van de kapelboom.


ID: 133085 | Landschappelijk element

Opgaande canadapopulier als hoekboom bij poel

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Aan de straatzijde wordt het erf gemarkeerd door een opgaande populier die er als hoekboom werd geplant. Op het belendend perceel is bij de boom een veedrinkpoel aangelegd. De boom is een mooi ontwikkelde oude populierenkloon met een omtrek van 337 cm en met een totale hoogte van ca. 32 meter.


ID: 132434 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Blekerijweg, Blokstraat (Poperinge)
Een eenzame zwarte populier werd als hoekboom aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 132478 | Landschappelijk element

Knotboom van zwarte populier als hoekboom

Keibilken (Poperinge)
Een geknotte zwarte populier werd als hoekboom aangeplant in de scherpe hoek van een driehoekig perceel langs Keibilken. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 308396 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Karabiniersstraat (Roeselare)
De gekandelaarde linde in de Karabinierstraat in Roeselare is wellicht aangeplant als hoekboom, als deel van de erfbeplanting van de aanpalende boerderij.


ID: 303076 | Landschappelijk element

Opgaande Hollandse linde als hoekboom

Linde, Ninovestraat 235 (Ronse)
Langs de Linde, in de achtertuin van een huis, staat in de bocht van de straat en bij de hoek van een kadastraal perceel een opgaande lindeboom.


ID: 133297 | Landschappelijk element

Gekandelaarde haagbeuk in pastorietuin van Strijtem

Pastoor Cuylitsweg 2 (Roosdaal)
Achteraan de pastorietuin staat in de noordwesthoek een oude gekandelaarde haagbeuk. Mogelijks zo oud als de pastorie die in 1761 werd opgericht. Op de kaart van de Ferraris (ca. 1775) zien we een tuin aangelegd volgens de regels en inzichten van die tijd. De tuin is traditioneel opgedeeld met een pad in kruismotief, verdeeld in vier tuinperken en omsloten met een haag. Het is echter, op deze weinig gedetailleerde kaart, niet op te maken of deze boom er toen al stond.


ID: 305215 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom

Steenweg op Betekom, Stenenkruisbosweg (Rotselaar)
Hoekbomen werden aangeplant om de kadastrale percelen of gebruikspercelen vast te leggen. Deze zomereik bevindt zich rechtsboven in de hoek van het perceel vlakbij een kruispunt van de steenweg Leuven-Aarschot met de weg die de Wijngaardberg doorkruist.


ID: 307763 | Landschappelijk element

Dreef met doorgeschoten haag en kapelboom

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Het pad door de Gallatasbossen wordt geflankeerd door een aantal grote, opgaande zomereiken. Aan de rand van het bos bevindt er zich ook een oude beukenhaag en kapelboom.