388 resultaten
ID: 71920 | Bouwkundig element
Grote Kerkstraat (Kinrooi)
Neogotische pseudo-basiliek, gebouwd in 1852-53, op de toren na, naar ontwerp van H. Jaminé ter vervanging van de oude kapel van Sint-Martinus. De kerk wordt in 1926 vergroot. Achter de kerk ligt het voormalige kerkhof met de grafkapel Bareel.
ID: 86078 | Archeologisch / Bouwkundig element
Kerkstraat (Kinrooi)
De site was de logische keuze voor de bouw van een versterking: een in de Maasvallei vooruitstekende hoogte, de meest oostelijke uitloper van het middenterras van de Maas.
ID: 86079 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Kinrooi)
Grafkapel van de familie baron Michiels van Kessenich. Gebouwd in 1899 op de genivelleerde resten van de burcht van Kessenich. Vierkante kapel van één travee onder tentdak.
ID: 86080 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Kinrooi)
De Sint-Martinusparochie is zeer oud. Men vermoedt dat ze samen met Thorn en Neeritter één grote, primitieve parochie vormde. Hoewel de kerk op de voorburcht van de burcht van Kessenich staat, was ze waarschijnlijk ouder dan de burcht en ontstond dus niet als castrale kerk. Omheen de kerk ligt het kerkhof.
ID: 73158 | Bouwkundig element
Pastorijstraat (Kinrooi)
Grafkapel van Martinus Hubertus Rutten (1841-1927), bisschop van Luik, en kanunnik Hendricus Hubertus Rutten (+ 1929), zijn broer.
ID: 28393 | Bouwkundig element
Grote Herreweg (Kluisbergen)
Elektriciteitscabine in de vorm van een bakstenen wegkapel met leien dak, naar verluidt gebouwd in de jaren 1970.
ID: 28418 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kalmontstraat 8-12, Knoktstraat 6 (Kluisbergen)
Kasteeldomein van Calmont met kasteel, omgevend park, moestuin, hovenierswoning (nu boswachtershuis), boswachterswoning (nu conciërgewoning) en mariagrotje. Het kasteel is naar verluidt een voormalig jachtpaviljoen, opgetrokken in sobere empirestijl in het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbepleisterd en geschilderd kasteeltje van drie bouwlagen onder leiendak, voorheen met belvedère.
ID: 208829 | Bouwkundig element
Bovekerkestraat (Koekelare)
Kerkhof rondom de Sint-Gertrudiskerk toegankelijk via poort. Gedenk- en grafstenen tegen de kerkmuren.
ID: 208618 | Bouwkundig element
Concertplein (Koekelare)
Grafstenen en gedenkplaten, ingewerkt in de noordgevel van de Sint-Martinuskerk. Tegen de eerste traveeën van het schip, drie bewaarde grafmonumenten van het circa 1975 opgeruimde kerkhof: 19de-eeuws of begin 20ste-eeuwse blauwhardstenen monumenten met kruisbekroning. Verder witmarmeren gedenkplaten ingewerkt voor pastoors uit de 19de en 20ste eeuw.
ID: 208623 | Bouwkundig element
Fransmansplein (Koekelare)
Heldenhuldezerkje, geplaatst door het Willemsfonds, op het voormalige kerkhof rondom de Sint-Martinuskerk. Gelegen ten noorden van de kerk (zijde van het Fransmansplein), nabij het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden.