Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2940 resultaten


ID: 88962 | Bouwkundig element

Herberg Tivoli en brouwerij De Pijl

Bloemendalestraat 66 (Beernem)
Voormalige herberg Tivoli, zie gevelcartouche en bijhorende brouwerij De pijl op ommuurd perceel. Huidig volume dateert volgens de jaarsteen van 1881. Rode verankerde baksteenbouw met sierankers. Trapgevel voorzien van een blinde rondboogarcade doorlopend over de zijgevels. Links van het hoofdvolume oprit geflankeerd door twee grote lindes, waarvan één omgeven door het doorlopend pannen lessenaarsdak. Smeedijzeren hekken bevestigd aan recentere bakstenen pijlers.


ID: 88985 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met bijhorende stal

Blommeke 2 (Beernem)
Erf toegankelijk via een smeedijzeren hekken. Oorspronkelijk een lage woning volgens het kadaster gebouwd in 1903 en in de jaren 1930 verhoogd met een bijna gevelbreed dakvenster.


ID: 89175 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bruggestraat 10 (Beernem)
Vrijstaande woning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak, gebouwd in 1911 samen met een bijhorende serre. Tuin afgesloten met een smeedijzeren hekwerk boven een laag bakstenen muurtje. Lijstgevel met een roodbakstenen parement in combinatie met Euvillesteen.


ID: 89176 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bruggestraat 12 (Beernem)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1921 in opdracht van lokale handelaar Vanpoucke. Voortuin afgesloten met smeedijzeren leuning boven een laag bakstenen muurtje.


ID: 89181 | Bouwkundig element

Postkantoor

Bruggestraat 21 (Beernem)
Lage woning, volgens het kadaster gebouwd in 1839, met kleine voortuin afgesloten met laag bakstenen muurtje.


ID: 88994 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Den Overzet 5 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels geasfalteerd en met gras begroeid erf. De erftoegang bestaat uit twee bakstenen pijlers en smeedijzeren hekken. Links van de erfpijler een notelaar. De site staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Boerenwoning bestaande uit een samenstel van twee woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema en een geïntegreerde stal. Een imposante langsschuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit.


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.


ID: 89362 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Eiland 19 (Beernem)
Achteringelegen vrijstaande 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning met geïntegreerde, lagere stal.


ID: 89372 | Bouwkundig element

Klein Kasteel

Galgeveld 58 (Beernem)
Het kasteel bevindt zich samen met de hoeve binnen een rechthoekige omwalling. Het beboste domein is toegankelijk via een bakstenen brug aan de straatzijde, afgebakend door twee vierkante bakstenen pijlers met arduinen dekplaten, waartussen een smeedijzeren hekken. Het kasteel werd gebouwd tussen 1813 en 1829. Het kasteel vertoont een onregelmatige plattegrond en een opstand van drie bouwlagen onder pannen schilddaken.


ID: 89216 | Bouwkundig element

Toegangshek

Govaertstraat (Beernem)
Toegang tot de tuin horend bij het huis Govaert. Roodbakstenen pijlers met arduinen gelede topbekroning.