1011 resultaten
ID: 83218 | Bouwkundig element
Snaggaardstraat 9-11 (Brugge)
Heden Instituut "Spermalie" voor doven en blinden en Hotelschool, ondergebracht in een complex met aan de Snaggaardstraat de hoofdingang met imposante 18de-eeuwse deuromlijsting die via de kloostergang in verbinding staat met twee 17de-eeuwse huizen waar onder andere het verblijf was van de abdis. Dominerende kapel uit 1614-1634 aan de Snaggaardstraat met achterin liggende kloostergang, eveneens opklimmend tot de 17de eeuw.
ID: 82832 | Bouwkundig element
Vlamingdam 34 (Brugge)
Complex met drie binnentuinen, dat zich uitstrekt tot in Sint-Clarastraat, eertijds 't Walleke en in 1861 door de zusters gekocht van de broeders xaverianen. In 1865, bouw van nieuw klooster waarvan kapel in 1867 wordt ingewijd. In 1992-1994, sloop - op de kapel na - van de oude kloostergebouwen en oprichting van een nieuw klooster naar ontwerp van door architect G. Debruyne.
ID: 77227 | Bouwkundig element
Weidestraat (Brugge)
Voormalig klooster en meisjespensionaat van Haverloo. Enkele zusters van de congregatie van de zusters van de Heilige Ursula moeten noodgedwongen Tours verlaten en vestigen zich in Assebroek. In 1904-1905 wordt er een klooster met kapel gebouwd. Er komt ook een pensionaat voor meisjes uit de betere kringen, deze kent in het interbellum internationale faam.
ID: 82240 | Bouwkundig element
Wijngaardplein 1-2, 3A-B, Wijngaardstraat 35 (Brugge)
Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo, gefaseerd opgebouwd na hun aankomst in Brugge in 1851 en meteen deels gebruikt als bewaarschool opgericht door L. d'Hanin de Moerkerke en M.de Bie; tot op heden weeshuis. Vroegste Brugse voorbeeld van "burgerlijke neogotiek".
ID: 77897 | Bouwkundig element
Wittemolenstraat 85 (Brugge)
Klooster van de zusters van de Heilige Jozef. Door de zusters vanuit de Zilverstraat te Brugge aangekocht in 1951 als recreatiecentrum voor de zusters en leerlingen. Nu een vormingshuis voor zusters en bezinningscentrum voor jongeren. Witbeschilderd bakstenen kloostergebouw opgetrokken in 1956 naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin.
ID: 77899 | Bouwkundig element
Xaverianenstraat 1 (Brugge)
Buitengoed van de broeders xaverianen uit de Mariastraat te Brugge. Kloostergebouw uit de jaren 1930 onder plat dak met deels wit gekalkt parement en deels bakstenen vlakken.
ID: 75137 | Bouwkundig element
Zandstraat 71 (Brugge)
Gebouwd vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met roodbakstenen lijstgevel en bepleisterde en beschilderde plint.
ID: 44552 | Bouwkundig element
Broekstraat 27 (Buggenhout)
Het Sint-Vincentiusklooster maakt deel uit van de nieuwe parochie Opstal en werd als eerste gebouwd, nog voor de kerk en de pastorie. In 1906 waren de eerste klaslokalen voor de meisjesschool klaar en werd het kloosterhuis gebouwd. Het kloosterhuis een typisch dubbelhuis op rechthoekig plattegrond, met twee bouwlagen onder leien zadeldak. Aan de achterkant bevindt zich, haaks op het kloostergebouw, een groot schoolgebouw van heden achttien traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak.
ID: 44517 | Bouwkundig element
Dries 28 (Buggenhout)
De noordelijke hoek van de Dries met de Vekenstraat wordt sinds het begin van de 20ste eeuw bepaald door de inplanting van het kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met ommuurde tuin en het erachter gelegen schoolgebouw. Het aanvankelijk twee bouwlagen hoge schoolgebouw werd zijdelings aan de Vekenstraat ingeplant. In 1938 werd in de ommuring op de afgeschuinde hoek een Sint-Annakapelletje ingewerkt. Het kloosterhuis is een typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van 1909, gebouwd volgens de plannen van architect Pierre De Vrom van Hamme.
ID: 44581 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. De huidige neogotische kapel uit 1902 naar ontwerp van priester-architect Petrus Van Loo is eenbeukig met een smaller en lager koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In 1936-37 werden nieuwe klaslokalen opgetrokken in functionele baksteenarchitectuur.