Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

260 resultaten


ID: 31314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein 't Couthof

Couthoflaan 31, 50 (Poperinge)
Het kasteel ’t Couthof, gebouwd als zomerverblijf in 1763, wordt omgeven door een 19de-eeuws park in landschappelijke stijl, getypeerd door een vijver, graslanden, visuele assen en her en der verspreide tuinornamentiek en -meubilair en gebouwen.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 2260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Hof ter Rest met tuin

R. Verbelenstraat 59 (Puurs-Sint-Amands)
Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond in omringende tuin met vijver en tuinbrug en met ten noordwesten een houten tuinpaviljoen, opgetrokken circa 1872.


ID: 75805 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Rethy

Kasteelstraat 58-60 (Retie)
Kasteeldomein met kasteel, kasteelpark, aanhorigheden en voormalige hoeve Klein Hoef.


ID: 23394 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Beversesteenweg 441 (Roeselare)
Dokterswoning in omhaagde tuin met onder meer twee majestueuze rode beuken. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Volgens bouwaanvraag straatparement van 1941 naar ontwerp van F. Deschrijver uit Roeselare, uit gele sierbaksteen, met contrasterend gebruik van rode baksteen.


ID: 23979 | Bouwkundig element

Houtmagazijn van pianofabrikanten Derdeyn

Koning Albert I-laan 19 (Roeselare)
Voormalig, lager gelegen houtmagazijn van pianofabrikanten gebroeders Derdeyn, daarna achtereenvolgens bliksemafleider-, schietspoelen- en bedspreifabriek, heden groothandel zogenaamd "Electro-Mandel", naar ontwerp van Albert Callebert van 1897, oorspronkelijk toegankelijk via Veldstraat.


ID: 28487 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Bierinkstraat 6 (Ronse)
Monumentaal landhuis in Normandisch getinte cottagestijl gelegen in zeer ruime geaccidenteerde tuin met vijver, betonnen bruggetje en rotspartij, afgesloten door hoog ijzeren hek.


ID: 134765 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Rokkenborch

Koning Albertstraat 132, Koollochting 1 (Roosdaal)
Landhuis met bijgebouwen, vermoedelijk teruggaand op middeleeuwse site, gerestaureerd in historiserende stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw met recuperatiemateriaal van het kasteel Thy-le-Château (Namen) tot pittoresk geheel met donjon en kantelen; ommuurd domein van circa 2 hectare met dicht bosplantsoen, heuveltje en vijver met eilandje.


ID: 42696 | Bouwkundig element

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.


ID: 134509 | Landschappelijk element

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.