Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1583 resultaten


ID: 134295 | Landschappelijk element

Kloostertuin Mariae Laudes

Colenstraat (Borgloon)
Ommuurde tuinruimte van de voormalige abdij Mariënlof, voornamelijk omgezet in boomgaard en kleine siertuin uit het midden van de 20ste eeuw, ter vervanging van de mestvaalt op het neerhof. Ligging en later ommuurde boomgaard ongewijzigd sinds de 18de eeuw.


ID: 305890 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met maretak

Colenstraat (Borgloon)
Tegenover de Kloostersite Mariënlof ligt een goed bewaarde oude hoogstamboomgaard. In de oude appelaars komt maretak voor. De hoogstamboomgaard is omgeven door een meidoornhaag en toegankelijk via een metalen hek.


ID: 32003 | Bouwkundig element

Kasteel van Rijkel

Dionysius van Leeuwenstraat 23 (Borgloon)
Het kasteel van Rijkel was de residentie van de heren van Rijkel, waarvan de oudst vermelde een ridder Renerus de Ryckle is. Vanaf de tweede helft van de 14de eeuw is de heerlijkheid in het bezit van de familie Bolle van Rijkel.


ID: 134297 | Landschappelijk element

Domein van het kasteel van Rijkel

Dionysius van Leeuwenstraat 23 (Borgloon)
Nieuwe aanleg met hagen en inrichting van een fructuarium sedert de restauratie van 1972-1984. Voormalig kasteel van de heren van Rijkel, zonder kasteelpark bij gebrek aan welvarende bewoners tijdens de 19de eeuw; historische ligging tussen de Romeinse weg naar Tongeren en de huidige steenweg Sint-Truiden/Tongeren.


ID: 31892 | Bouwkundig element

Domein Fonteinhof

Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
De voormalige herenhoeve Fonteinhof is toegankelijk via een lindendreef. Het semi-gesloten complex omvat een poortvleugel, een residentiële vleugel, een pachterswoning en voormalige stallen en een dwarsschuur.


ID: 134288 | Landschappelijk element

Parkje, tuin en boomgaard van het Fonteinhof

Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
nterbellumtuin aangelegd in het ouder park bij het herenhuis van een historische, omwalde hoeve, met kern uit de 17de eeuw, waarvan de configuratie sedert de Ferrariskaart (1774-1775) nagenoeg ongewijzigd bleef. Bewaarde grachten.


ID: 31767 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch boerenburgerhuis

Graethempoort 5 (Borgloon)
Neoclassicistisch boerenburgerhuis. Dubbelhuis van vijf + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak uit derde kwart 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met middenrisaliet; rechts pilaster en links uitstekende travee.


ID: 134265 | Landschappelijk element

Boomgaard met barriers en tuin van de hoeve Vreven

Graethempoort 5 (Borgloon)
'Barriers', tuinhekjes en recente tuinen bij een voormalige hoeve uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 301603 | Landschappelijk element

Jonge hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Grootloonstraat, Kleine Veldsteeg (Borgloon)
De omgeving van Groot-Loon wordt gekenmerkt door de grote dichtheid aan hoogstamboomgaarden. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de bebouwing allemaal ingenomen zijn door boomgaarden. Zo ook dit perceel. In de tussentijd is deze boomgaard altijd in gebruik gebleven, hoewel steeds vervangen door jonge bomen. De huidige bomen zijn jonger dan 20 jaar, maar kennen een gaaf en volledig plantverband en een actief gebruik. Langs de Kleine Veldsteeg is de boomgaard afgesloten met een meidoornhaag.


ID: 301722 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Grootloonstraat (Borgloon)
Grootloon en omgeving wordt gekenmerkt door de grote dichtheid aan hoogstamboomgaarden. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de bebouwing allemaal ingenomen zijn door boomgaarden. Zo ook deze boomgaard aan de Grootloonstraat. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden gegraasd door vee. Ook op de latere topografische kaarten zijn deze boomgaarden afgebeeld. Deze boomgaard is iets hoger gelegen ten opzichte van de weg en bestaat uit pere- en appelaars. De boomgaard wordt nog altijd begraasd.