2577 resultaten
ID: 89359 | Bouwkundig element
Eiland 1 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning met bijhorende bedrijfsgebouwen op een omhaagd hoekperceel bij de Oedelemsteenweg. Het geheel is fasegewijs tot stand gekomen.
ID: 89364 | Bouwkundig element
Eiland 20 (Beernem)
Vermoedelijk de oudste hofstede van de parochie die de oorspronkelijke zetel van de heerlijkheid Sint-Joris vormde. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf met grasperk. Hoeve reeds opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778 als vrijstaand woonhuis, groot landgebouw en bakhuis. Volgens het kadaster gedeeltelijk herbouwd in 1862, weliswaar met behoud van de oudere kern zie interieur en bouwsporen. Woonhuis van zes traveeën en een opkamertravee onder pannen zadeldak. Bijhorende vrijstaande stal, gedateerd 1807.
ID: 89369 | Bouwkundig element
Galgeveld 44 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stalling en bakhuis. Fasegewijs tot stand gekomen.
ID: 89008 | Bouwkundig element
Gevaerts-Zuid 53 (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links een lager volume met volledig blinde gevel aan de straatzijde, mogelijk smidse. Verankerde baksteenbouw met gecementeerd parement. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde latei. Deels behouden schrijnwerk. Bijhorende achterliggende stalling en bakhuisje.
ID: 89015 | Bouwkundig element
Heirweg 16 (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning van drie traveeën en één bouwlaag met geïntegreerde stalling onder pannen zadeldak.
ID: 89249 | Bouwkundig element
Knesselarestraat 120 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf. Boerenwoning van vier traveeën + twee opkamertraveeën en twee geïntegreerde staltraveeën. Oude kern zeker teruggaand tot de 17de eeuw. Vrijstaand bakhuisje, reeds afgebeeld op de kaart van 1760 maar dateert wellicht uit de 17de eeuw. Vrijstaande schuur; kern staat mogelijk reeds afgebeeld op een kaart van 1760, maar einde 18de eeuw is het volume opmerkelijk uitgebreid.
ID: 89254 | Bouwkundig element
Knesselarestraat 148 (Beernem)
In 1836 wordt op een toen nog onbebouwd perceel een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gebouwd, met name een boerenhuis, een bakhuis en een stal/schuur. Het huidige uitzicht van het boerenhuis dateert volgens het kadaster van 1928.
ID: 89391 | Bouwkundig element
Langendonkstraat 18 (Beernem)
Hoeve ingeplant op een hoekperceel, oorspronkelijk met bijhorende boomgaard. De erftoegang bestaat uit twee overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Boerenhuis van vier traveeën waarvan één opkamertravee en één bouwlaag onder pannen zadeldak.
ID: 89036 | Bouwkundig element
Legeweg 9 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw volgens kaart van Ferraris (1770-1778).
ID: 89038 | Bouwkundig element
Lijsterhoek 16 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype ingeplant op een groot perceel. Het deels verhard erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan hekpijlers. Op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als woonhuis met aanpalend landgebouw. De geïntegreerde schuur/ stalvleugel gebouwd is gedeeltelijk ingestort.. Aan de straatzijde een vrijstaand nutsgebouw van verankerde baksteen.