Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

301 resultaten


ID: 48028 | Bouwkundig element

Kerkhof van Middelburg

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De kerk is nog omgeven door een grotendeels ommuurd kerkhof, afgesloten door een fraai toegangshek van 1861. Opvallend op het kerkhof is het zogenaamd Hofken, de begraafplaats van de priesters voorzien van een calvarie.


ID: 13556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Mariapark

Herentalsebaan (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.


ID: 1699 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met kerkhof

Koning Albertstraat 58 (Mechelen)
Georiënteerde neogotische kerk van 1956-1957 met bewaarde gotische toren, gelegen op een lichte verhevenheid en omgeven door kerkhof.


ID: 1636 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Leest-Dorp (Mechelen)
Georiënteerde driebeukige kerk met ingebouwde westertoren, ingeplant ten oosten van het dorpsplein, en omgeven door een kerkhof met langs weerszijden van de toegang een rij gekandelaarde lindes.


ID: 3899 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle

Onze-Lieve-Vrouwekerkhof (Mechelen)
Brabants gotische kruisbasiliek met vierkante westertoren geflankeerd door deels ingebouwde octogonale traptorens en met rijzig en harmonieus interieur.


ID: 56171 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Menenstraat (Menen)
Poortgebouw van gele baksteen, rondbogige ingang met arduinen omlijsting bekroond door dito kruis. Lange zuidelijke toegangsweg geflankeerd door beukenhaag en leibomen. Beboomde en omhaagde begraafplaats met voornamelijk arduinen grafstenen uit het einde van de 19de- begin 20ste eeuw. Centrale calvarie van 1939, hulde brengend aan de oud-strijders.


ID: 36462 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde met kerkhof

Burg. Maenhautstraat 14 (Merelbeke)
Georiënteerde pseudobasilicale kerk met omringend, deels ommuurd en vergroend kerkhof. Ontwerp van 1873 door architect M. De Noyette voor een nieuwe kerk waarbij de bewaarde 16de-eeuwse toren in neogotische zin werd aangepast. Op het kerkhof staat een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 36352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Hundelgemsesteenweg 349 (Merelbeke)
Gebouwd ter vervanging van de in 1874 gesloopte oude parochiekerk aan de Pontweg nabij de Schelde. Neoromaanse bakstenen kerk opgericht naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en voltooid in 1872. Interieur met neogotische polychromie. 19de-eeuws kerkhof aansluitend bij de parochiekerk, in de 20ste eeuw uitgegroeid tot een gemeentelijke burgerlijke begraafplaats. De calvariekapel en de 19de en vroeg 20ste-eeuwse graftekens herinneren nog aan het oorspronkelijke kerkhof.


ID: 36443 | Bouwkundig element

Parochie- en bedevaartkerk Sint-Anna met kerkhof

Lindestraat (Merelbeke)
Barokke plattelandskerk van baksteen en Balegemse zandsteen met eenvoudige plattegrond. De opbouw van de kerk ving aan in 1641 en werd in 1663 beëindigd. Omheind, vergroend kerkhof met een collectie aan graftekens vanaf de tweede helft 19de eeuw tot eind 20ste eeuw. Neogotische houten portiek met calvariebeeldengroep in de oksel tussen de westelijke toren en de zuidelijke zijbeuk.


ID: 36618 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Schelderodeplein (Merelbeke)
De dorpskerk is vanouds excentrisch ingeplant ten opzichte van de dorpskern. In kern gotische kerk uit 14de-15de eeuw, waarvan onder meer de toren resteert. De kerk werd aangepast in de 18de eeuw en werd vergroot en hersteld vanaf 1877 in neogotische stijl, naar ontwerp van architect August Van Assche. Ommuurd rechthoekig kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.