Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2471 resultaten


ID: 89366 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Galgeveld 9 (Beernem)
Vrijstaand woonhuis met geïntegreerde lagere stal en klein, lager volume onder lessenaarsdak, gebouwd in 1874. Voortuin met betonnen afsluiting. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak. In de voorgevel bevindt zich een keperboogvormige nis met polychroom Mariabeeld.


ID: 89011 | Bouwkundig element

Hoeve 't Groot Kerkegoed

Halvemaanstraat 8 (Beernem)
Grosso modo met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Erftoegang geflankeerd door twee hekpijlers. Linker pijler met ingewerkte beeldnis. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde stal, een lager volume van verankerde rode baksteen. Vrijstaande schuur en stal van verankerde rode baksteen onder een pannen zadeldak.


ID: 88935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapelletje met lindeboom

Heirweg, Reigerlostraat (Beernem)
Devotiekapel met linde toegewijd aan Maria en gebouwd in 1954 (Maria-jaar) in opdracht van de broeders van liefde.


ID: 89016 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Amandusparochie

Hoornstraat 7 (Beernem)
Pastorie gebouwd circa 1863 naar ontwerp van architect Buyck en gesitueerd ten noorden van de kerk. Gelegen binnen een omwalling en toegankelijk via een brug voorzien van een smeedijzeren leuning eindigend bij een bakstenen eenvoudig toegangsgebouw.


ID: 89032 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stal

Kasteelhoek 37 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stalvleugel, volgens het kadaster opgetrokken in 1928 en uitgebreid in 1974. Hoofdvolume van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels, linker puntgevel voorzien van een beeldnis.


ID: 89398 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lattenklieversstraat 29 (Beernem)
Huis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1813. Verankerde bakstenen lijstgevel afgewerkt met sierpleisterwerk en wit/grijze beschildering. Het parement is voorzien van imitatievoegen en een plint in pseudobreuksteen en -bossage. Hoek met beeldnis ingevuld door beeld Maria met Kind.


ID: 89037 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 16 (Beernem)
Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard. Boerenwoning herbouwd in 1883 en vergroot in 1955; verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort.


ID: 89041 | Bouwkundig element

Hoeve Eeckhof

Mexicostraat 2 (Beernem)
Teruggaand op een laatmiddeleeuwse opper- en neerhofsite binnen dubbele omwalling. Enkel het neerhof bleef behouden, het opperhof verdween in 1968. Erftoegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één een pijlerkapelletje. Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1941. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder en pannen zadeldak met 19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern. Ten oosten van het erf, een schuur- en stalvleugel die staat afgebeeld op de kaart van Ferraris 1770-1778.


ID: 89048 | Bouwkundig element

Devotiekapel ter ere van Maria gebouwd in het Maria-jaar 1954

Noendreef (Beernem)
Devotiekapel ter ere van Maria gebouwd in het Maria-jaar 1954. Rechthoekige pijler in rode baksteen onder zadeldak van rode pannen.


ID: 89046 | Bouwkundig element

Hoevesite Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)
Uit de 18de-eeuwse periode bleef enkel het boerenhuis bewaard. In 1847 werd de hoeve grondig aangepakt. Het boerenhuis werd vergroot, de haakse vleugel achteraan werd aangezet. De bestaande nutsgebouwen werden afgebroken en vervangen door de huidige schuur en stalvleugel. Ten westen, stalvleugel daterend van circa 1862. Heden, hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Erftoegang gemarkeerd door zeszijdige bakstenen toegangspijlers op dito sokkel onder arduinen dekplaat, waarin spitsbogige Maria-nisjes.