Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

664 resultaten


ID: 26728 | Bouwkundig element

Huis De Kapelle

Antwerpsesteenweg 233 (Gent)
Neogotisch herenhuis opgevat als een enkelhuis met twee traveeën en twee bouwlagen. Brede rechter venstertravee bekroond met een trapgevel van 1882-1884 ontworpen door Modeste De Noyette, links uitgebreid in 1941 met de deurtravee met lijstgevel en getrapt dakvenster, ontworpen door Emil Buyse en Leo Lefebure.


ID: 20101 | Bouwkundig element

Convent Ter Velde

Begijnhofdries 30-31, Edmond Boonenstraat 2 (Gent)
Twee parallelle diephuizen met trapgevels van 10 treden en een topstuk, van drie en vier traveeën onder zadeldaken, linkertrapgevel door middel van ankers gedateerd 1664. Traditionele bak- en zandsteenstijl. Zijgevel in de Edmond Boonenstraat van zes traveeën, rechterzijgevel met drie getrapte dakvensters. Achterpuntgevels met muurvlechtingen. Rechts van het huis barok toegangspoortje in omheiningsmuur.


ID: 24558 | Bouwkundig element

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.


ID: 20221 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Toevlucht van Maria

Coupure 267-271, 275 (Gent)
Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd in 1875 ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens. Sober bakstenen gebouw in neogotische stijl, refererend aan de 13de-eeuwse vroeggotiek, van vier traveeën met lager koor van twee traveeën onder steile leien zadeldaken tussen zijaandaken, zeshoekig houten dakruiter onder hoge naaldspits en houten dakkapelletjes. Ten oosten werd een kapittelzaal van drie traveeën onder parallel zadeldak aangebouwd en een sacristie met tuitgevel onder haaks, achteraan afgewolfd dak. Aan de Coupure gebouwen in baksteenarchitectuur met eclectische inslag, boven de deur gedateerd 1894, gedeelte links ervan op cartouches op borstwering gedateerd 1908. Hoofdingang geaccentueerd door tuitgevel en gevelnis met Mariabeeld.


ID: 306450 | Bouwkundig element

Herenhuis het Hemelrijk: kelder en middeleeuwse delen

Donkersteeg 4, Goudenleeuwplein 5 (Gent)
Restanten van het middeleeuwse pand 'Het Hemelrijk', 'Hemelrodesteen' (14de eeuw), Hotel Hemelrijk (19de eeuw) of 'Gruuthusesteen' (1406), dat in kern opklimt tot de 13de eeuw. De bewaarde kelder en opgaande historische muurdelen zijn geïntegreerd in het huidige hotel.


ID: 301471 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Spijkeboort

Geldmunt 22 (Gent)
In 1905 werd een zwaar gehavende laat-15de-eeuwse voorstelling van het Laatste Avondmaal ontdekt in een kamer op de gelijkvloerse verdieping van hoekhuis Spijkerboort; blootgelegd en vervolledigend gerestaureerd door Frans-Jozef Coppejans.


ID: 301470 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
In de zogenoemde gotische zaal van het Geeraard de Duivelsteen bevinden zich muurschilderingen met de voorstellingen van de apostelen Matheus en Johannes de Evangelist. Zij worden gedateerd in het midden van de 15de eeuw.


ID: 19160 | Bouwkundig element

Poort van huis De Drake

Gewad 1 (Gent)
Voormalig 16de-eeuws huis De Drake, waarvan de gerestaureerde koetspoort behouden is: korfboogpoort met afgeschuind profiel op imposten en gebogen zandstenen druiplijst.


ID: 301469 | Bouwkundig element

Muurschilderingen in de Abdij van de Bijloke

Godshuizenlaan 2, 2B (Gent)
In de Abdij van de Bijloke zijn muurschilderingen bewaard. In de kapel bevinden zich medaillons op de noord- en zuidmuur, daterend uit het laatste kwart 13de eeuw, bij onderzoek in 1994 nadat de kapel kort tevoren grotendeels ontpleisterd was. Waardevol monumentaal geconcipieerd ensemble van 14de-eeuwse muurschilderingen in het refectorium.


ID: 24740 | Bouwkundig element

Rondboogpoort

Gouvernementstraat 20 (Gent)
Behouden rondboogdeuromlijsting met een geblokt arduinen beloop ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met voluten, volgens de bouwaanvraag daterend van 1777.