Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 82529 | Bouwkundig element

Klooster en kerk van de zusters Theresianen

Achiel Van Ackerplein 3 (Brugge)
Voormalig klooster en kerk van de zusters theresianen. Vanaf 1806 in gebruik als kazerne, later zogenaamd "Majoor Weylerkazerne". Voormalig klooster bestaande uit een kerk ten oosten van het plein en ten zuiden afgebakend door de Hugo Losschaertstraat; deels ingebouwd, nu leegstaand kloostergebouw, gelegen ten noorden van de kerk.


ID: 82852 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema

Annuntiatenstraat 103-105, 111-115 (Brugge)
Eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema van twee of vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw maar bewaarde balklagen en schaargebinten in nummers 103-105, nu één woning, wijzen op oudere 17de-eeuwse kern.


ID: 76894 | Bouwkundig element

Posthalte en afspanning Het Hof van Versailles

Baron Ruzettelaan 25 (Brugge)
Breed hoekpand van circa 1900. Sobere verankerde bakstenen lijstgevel. Aan de kant van de Vestingstraat en achteraan zijn de tuinmuren en restanten van de paardenstallen en hooiopslagplaats bewaard.


ID: 82538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dokterswoning Hof Sebrechts met tuin

Beenhouwersstraat 22-26, Oude Zak (Brugge)
Hof Sebrechts, bestaande uit een woning met bijhorende kliniek van professor-dokter J. Sebrechts en een uitgestrekte tuin tot aan de Oude Zak, nu het openbaar Professor Dr. J. Sebrechtspark. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog mansardedak, gebouwd kort na 1762 voor koopman Joseph van Severen. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel met segmentboogdeur in arduinen rococo-omlijsting . Rechts, voormalige paardenstallen en koetshuis uit de 18de eeuw. Links, in 1928 uitgebreid met een kliniekgebouw in historiserende stijl naar ontwerp van architect J. Viérin. Groot omhaagd park, aan de Oude Zak toegankelijk via een poort naar ontwerp van architect L. Delacenserie in 1907, en aan de Beenhouwersstraat via een neorococohekken, in 1871 vervaardigd door kunstmid E. De Vooght voor het Hôtel d'Hannin de Moerkerke. Parkaanleg, deels gebaseerd op het oude patroon, en uitgebreid, gedeeltelijk bewaard bomenbestand.


ID: 71990 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Blankenbergse Dijk 79 (Brugge)
De achterin gelegen omwalde hoeve is toegankelijk via een lange dreef eindigend bij een smeedijzeren hekken met hartmotieven en bevestigd aan natuurstenen pijlers voorzien van een bekronend bolornament. De toegang wordt geflankeerd door twee kastanjebomen.


ID: 71814 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugse Steenweg 111 (Brugge)
Achterin gelegen hoevecomplex, bestaande uit losse bestanddelen rondom een bekiezeld erf, waarvan de gebouwen teruggaan tot de 18de eeuw. Temidden van een weiland en verbonden met de straat door een dreef met populieren. De losse bestanddelen zijn het woonhuis met geïncorporeerde stalvleugel, de schuur met wagenkot, de varkensstal en het bakhuis, het pomphuis en de aardappelkelder.


ID: 29329 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk Paleis

Heilige-Geeststraat 4 (Brugge)
Gebouwenblok ten noorden begrensd door huizen bij hoek Sint-Salvatorskerkhof, ten oosten door Heilige-Geeststraat, ten zuiden door Goezeputstraat en ten westen door de huizenrij in de Kleine Heilige-Geeststraat. Deels ommuurd, renaissancegetint complex bestaande uit hoofdgebouw met 16de-eeuwse kern, met in het verlengde van de noordvleugel aan tuinzijde, een 18de-eeuwse vleugel, telkens onder zadeldak (leien en Vlaamse pannen).


ID: 29350 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Hoogstraat 28 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis in empirestijl van 1821-1826, zie fundatiesteentjes, ter vervanging van vermoedelijk twee of drie oudere panden.


ID: 82930 | Bouwkundig element

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Jan Miraelstraat 29-31 (Brugge)
Twee neoclassicistische enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; telkens drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak gebouwd in 1897 in plaats van paardenstallen, horend bij Sint-Jorisstraat nummer 22.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.