Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

251 resultaten


ID: 36935 | Bouwkundig element

Lokaal van de Onthoudersbond Sint-Jan

Dorpsstraat 67 (Riemst)
Diephuis met oude kern in stijl- en regelwerk, verbouwd in 1907, thans muziek- en orgelschool.


ID: 23779 | Bouwkundig element

Gildenhuis nr. 3

Bollenstraat 23-25 (Roeselare)
Gildenhuis nº 3 in regionalistische stijl ontworpen in 1925 in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij "Het Gildebrood" met winkel, café, vergaderzaal en woning. Tweedelig gebouw met links lijstgevel met houten kroonlijst van drie traveeën en twee bouwlagen en rechts topgevel van twee bouwlagen en drie traveeën, beiden onder zadeldak.


ID: 23880 | Bouwkundig element

Volkshuis De Voorzorg

Hendrik Consciencestraat 58 (Roeselare)
Voormalig Volkshuis van de Samenwerkende Maatschappij "De Voorzorg" in eclectische stijl van 1895 (zie cartouche) met onder meer herberg, feestzaal met toneel; zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met dakvenster herleid tot twee bovenste bouwlagen van de vier rechter traveeën onder plat dak.


ID: 23278 | Bouwkundig element

Gasthof Vijfwegen

Hoogstraat 190 (Roeselare)
Sterk aangepast dubbelhuis met 19de-eeuwse kern, zie kelder met troggewelf; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel.


ID: 23941 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum met kapel en kleuterschool

Iepersestraat 588, 588A (Roeselare)
Heden Parochiaal centrum met kapel en kleuterschool van de wijk De Ruiter, teruggaand op een L-vormig geheel met woonhuis van de zusters (numer 586) van 1871 naar ontwerp van G. Charlier en de zogenaamde Ruiterschool (nummer 588); schoolgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Achterliggende Ruiterkapel van 1939 via parochiaal centrum van 1979 verbonden met de school.


ID: 85748 | Bouwkundig element

Zetel van de christelijke arbeidersbeweging in Roeselare

Kattenstraat 65-71 (Roeselare)
Tuitgevel van 1914 (zie cartouche) met drie traveeën en twee bouwlagen refererend aan de middeleeuwse gildehuizen; de bouw werd pas na de Eerste Wereldoorlog (1920) voltooid.


ID: 23611 | Bouwkundig element

Parochiehuis

Marie-Louise De Meesterplein 5-6 (Roeselare)
Neogotisch getint parochiehuis, vermoedelijk eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw; twee bouwlagen onder pannen zadeldak met trapgevelrisaliet. Parement van rode baksteen met sierankers; gebruik van arduin voor plint, poortomlijsting, lateien en kruiskozijnen. Verticaliteit van de venstertraveeën benadrukt door Brugse travee met metselmozaïek in de spaar -en boogvelden. Opgeklampte deur met spitsbogig bovenlicht. Zijtravee met korfboogpoort.


ID: 23507 | Bouwkundig element

Feestpaleis met café

Ooststraat 1-3 (Roeselare)
Feestpaleis met café, administratieve lokalen en feestzaal gebouwd in opdracht van de Socialistische Maatschappij De Voorzorg naar ontwerp van G. Boghemans. In gebruikname in 1930. Nummer 1. Rode baksteenbouw met verwerking van arduin; vier traveeën en drie bouwlagen. Strakke gevelordonnantie, enigszins aansluitend bij de geometrische art deco. Aanleunende poorttravee met contrasterend parement van gele baksteen en brede arduinen aflijning onder de gootlijst in overstek.


ID: 28636 | Bouwkundig element

Café Harmonie

Grote Markt 10 (Ronse)
Imposante neoclassicistisch gebouw naar de plannen van architect Marchand uit 1910-1911, voormalige Liberale Werkmanskring met café en feestzaal op de bovenverdieping. De behouden tegelpanelen in het interieur zijn van één van de belangrijkste Belgische producenten van bouwkeramiek uit het begin van de 20ste eeuw, "Boch Frères, La Louvière".


ID: 29077 | Bouwkundig element

Feestpaleis - Volkshuis - De Verbroedering

Stationsstraat 21 (Ronse)
Imposant complex met café, feestzaal en burelen van de socialistische coöperatieve "De Verbroedering - La Fraternelle" opgericht 28.12.1896 in de Beukenlaan. Sinds 1907 in de zogenaamde "oude Verbroedering" in de Joseph Ferrantstraat met danszaal, café en bakkerij, in 1925 verhuisd naar huidige locatie.