Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2036 resultaten


ID: 301006 | Bouwkundig element

Ledebergstraat en omgeving

Ledeberglos, Ledebergstraat, Meerlaan, Meire, Wolvenstraat, Wurmendries (Zottegem)
De Ledebergstraat is een nauw en bochtig verlopend straatje dat wordt gekenmerkt door 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse arbeiderswoningen. De straat is via het steegje Ledeberglos verbonden met de straat Meire.


ID: 9663 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Markt 4 (Zottegem)
Huis van het dubbelhuistype in rococostijl met twee bouwlagen van negen traveeën onder steil zadeldak, uit de 18de eeuw, met bepleisterde en geschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint.


ID: 131414 | Landschappelijk element

Opgaande populier bij vierschaar op Vollanderkouter

Moeielos, Vierschaar, Vollander (Zottegem)
Een Marilandicapopulier (Populus x canadensis 'Marilandica') van maximum 150 jaar oud staat boven op de heuvelrug van de Vollanderkouter te Strijpen en vormt er een belangrijk herkenningspunt in het landschap. Hij staat op een plaats waar vroeger de vierschaar gehouden werd voor de ingezetenen van omliggende parochies en waar oude wegen samen komen.


ID: 9825 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met watermolen

Molenhoek 14 (Zottegem)
Gesloten hoeve met nog werkende watermolen, gelegen aan de Traveinsbeek en beschaduwd door een linde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in stalvleugel. Oud molengebouw van twee traveeën en twee bouwlagen met gecementeerde erfgevel met overgenomen datering 1623. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw kende de molen tal van uitbreidingen.


ID: 9797 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met omgevend kerkhof

Oombergenstraat (Zottegem)
De kerk is ingeplant op een verhevenheid in een ommuurd kerkhof met een hoofdtoegang met ijzeren poort ten westen, bereikbaar via een trap met arduinen treden. Van de éénbeukige romaanse kerk is het schip gedeeltelijk bewaard. Eind 14de - begin 15de eeuw werd een massieve vierkante westtoren gebouwd, geflankeerd door een rond traptorentje. In 1579 en 1582 werd de kerk vernield door brandstichtingen. Vanaf 1597 werkte men aan de heropbouw van de vernielde kerk. later nog meermaals uitgebreid en aangepast.


ID: 9798 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorie is een dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen en is gelegen in een deels ommuurde tuin met loverprieel en oud bomenbestand. Anno 1731 werd de huidige pastorie opgetrokken. Ze werd in de 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd.


ID: 301455 | Archeologisch geheel

Romeins kamp en vicus

Provinciebaan (Zottegem)
Deze archeologische site te Velzeke heeft ongetwijfeld een uniek karakter, vooral omwille van de aanwezigheid van een vroeg-romeinse legerplaats en de daarbij aansluitende handelskern die de kern vormt van de latere agglomeratie.


ID: 9865 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Provinciebaan 245 (Zottegem)
Het gebouw, met ommuurde voortuin en grote omhaagde lusttuin achteraan, is de gewezen pastorie van Velzeke. De pastorie is al enkele decennia in privébezit. De tuin achter het huis is grotendeels grasvlakte met verscheidene bomen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 9872 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schoolstraat 83 (Zottegem)
De semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken is gegroepeerd rondom een rechthoekig deels gekasseid en gebetonneerd erf. Aan de straatzijde, aan weerszijden van de voordeur van de boerenwoning, bevindt zich een koppel Hollandse linden als welkomstbomen. De boerenwoning klimt vrijwel zeker op tot het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 130885 | Landschappelijk element

Twee leilindes als welkomstbomen bij hoeve

Schoolstraat 83 (Zottegem)
Aan de straatzijde, aan weerszijden van de voordeur van de boerenwoning langs de Schoolstraat te Velzeke-Ruddershove bevindt zich een koppel Hollandse linden (Tilia x europaea) als welkomstbomen. Het koppel Hollandse linden bestaat uit symmetrische, kunstmatig gevormde leibomen. De bomen hebben een onderlinge plantafstand van 3 meter.