Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 30868 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Komenseweg 78 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje, gelegen op de hoek bij de Molenbosstraat, teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf.


ID: 308165 | Bouwkundig element

Modelhoeve uit de wederopbouwperiode

Kortewildestraat 32 (Ieper)
Deze aan de straat gelegen, kleine wederopbouwhoeve is één van de modelhoeves, gebouwd door de eigenaar van het verdwenen kasteel van Hollebeke. De hoeve werd na de oorlogsvernietiging ten zuiden van de vooroorlogse site heropgebouwd. De losse bestanddelen zijn in U-vorm rondom het kleine erf opgesteld. Kenmerkend voor de sobere regionalistische baksteenarchitectuur zijn de doorgetrokken strekse banden bij boerenwoning en stallen, en de lisenen bij de dwarsschuur. De hoeve met semigesloten volumewerking is beeldbepalend gelegen in een nog deels open landbouwgebied. Vanuit het oosten bepaalt het lange stalvolume met witgeschilderde strekken boven deuren en vensters het beeld van de hoeve.


ID: 30808 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krommenelststraat 34 (Ieper)
Aan de baan gelegen hoeve met losse bestanddelen van verankerde bakstenen onder pannen zadeldak, gegroepeerd rond een geasfalteerd erf; ten oosten erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers onder witbeschilderde dekplaat; recente loods ten westen van het erf. Siertuin aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag, gedateerd 1798.


ID: 30806 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krommenelststraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30812 | Bouwkundig element

Groot Marshof

Marshofstraat 7 (Ieper)
Eertijds gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten Ernest Richir en Guillaume Veraart (Brussel) van 1921, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30813 | Bouwkundig element

Abeelhof

Marshofstraat 8 (Ieper)
Wederopbouwhoeve - volgens bewoners grosso modo op dezelfde plaats herbouwd - naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenwoning met links aanleunend, voormalig bakhuis en opkamer van twee traveeën in de achtergevel; recenter aanbouwsel tegen de rechter zijgevel; dwarsschuur met van links naar rechts wagenhuis, stal, aardappelkelder, dorsvloer en stalgedeelte.


ID: 30874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meenseweg 407 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje, gelegen onder het huidige straatniveau, enerzijds aanleunend bij de traditionele hoevebouw: losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een licht verhard erf met bakstenen stoepen.


ID: 30878 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meenseweg 472 (Ieper)
Hoeve gelegen ten westen van de Drie bloten beek; wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 44050 | Bouwkundig element

Hoeve De koppelhofsteê

Middelstraat 10 (Ieper)
Naar verluidt, benaming verwijzend naar haar vooroorlogse ligging, zijnde samen met het Noord-Bellegoed binnen eenzelfde, dubbele omwalling. Na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat herbouwd, zonder wal. Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Millekruisstraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart (Brussel), teruggaand op de regionale hoevebouw.