Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4543 resultaten


ID: 300009 | Landschappelijk element

Kapelboom Kelchterhoef

Kelchterhoefstraat (Houthalen-Helchteren)
Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staat een oude holle eik. Tegen de stam is een Mariakapel bevestigd, naar verluidt het oudste kapelletje van Houthalen.


ID: 300011 | Landschappelijk element

(Knot)eiken in Kelchterhoef

Kelchterhoefstraat (Houthalen-Helchteren)
Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staan een aantal oude eiken. Een aantal van deze bomen vertakken sterk op circa 2 m hoogte wat er vermoedelijk op wijst dat ze vroeger geknot werden, maar dat dit beheer ondertussen werd stopgezet.


ID: 80547 | Bouwkundig element

Sint-Catharinakapel

Lillo Steenweg (Houthalen-Helchteren)
Zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis van twee traveeën, daterend van 1617, confer jaartalankers, alhoewel er al in 1595 sprake was van een bedehuis op deze plek.


ID: 131037 | Landschappelijk element

Twee kapellinden bij Sint-Catharinakapel

Lillo Steenweg, Weygaardstraat (Houthalen-Helchteren)
Twee opgaande lindebomen bij de als monument beschermde Sint-Catharinakapel. De kapelbomen zijn ten gevolge hun ligging langs de steenweg en door hun afmetingen beeldbepalend.


ID: 79583 | Bouwkundig element

Restanten van de Epernon-bunker met gedenkplaat voor Jean Taymans

Kloosterstraat (Houthulst)
Restanten van de zogenaamde 'Epernonbunker' met gedenkplaat. Deze Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de zogenaamde 'Brabant-linie' of de eerste Duitse linie. De gedenkplaat herinnert aan Jean Taymans, die hier op 28 november 1917 omkwam toen de bunker tijdens een aanval werd opgeblazen.


ID: 79445 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Poelkapellestraat (Houthulst)
Belgische militaire begraafplaats, gelegen aan de rand van het "Bos van Houthulst". De begraafplaats is aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. De voormuur wordt gekenmerkt door pilasters, arduinen balustrades, twee massieve pijlers en een smeedijzeren hek. Achteraan is er een perk met Italiaanse graven. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken.


ID: 134009 | Landschappelijk element

Park van het kasteel De Coninck de Merckem

Westbroekstraat 1 (Houthulst)
Park en parkbos uit het interbellum waarvan de constellatie voor een groot deel teruggrijpt op een vroeg landschappelijke aanleg van het parkbos op het einde van de 18de eeuw en een park in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 13183 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Weyninckhoven

Geelhandlaan 1 (Hove)
Het T-vormig classicistisch kasteel is gelegen in een beboomd park binnen een brede omgrachting. In het domein staan ook een hovenierswoning en een koetshuis.


ID: 43292 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

de Limburg Stirumlaan (Huldenberg)
Bak- en zandstenen, barok gebouwtje opgetrokken onder vier lindebomen. Rechthoekige plattegrond uitlopend op een veelzijdige koorsluiting; jaartal 1727 op de voorgevel.


ID: 301635 | Landschappelijk element

Twee opgaande eiken als herdenkingsbomen

Dorpsstraat (Huldenberg)
Twee mooi ontwikkelde en beeldbepalende zomereiken staan verspreid langs de Dorpstraat, ten noorden van het kerkhof. De beide bomen zijn even groot en dat doet vermoeden dat ze in dezelfde periode zijn geplant. De westelijke zomereik werd geplant naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van België. Of de oostelijke zomereik ook aangeplant is in 1930 is niet geweten, hij kan ook aangeplant zijn als herdenkingsboom na de Eerste Wereldoorlog.