Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 9353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Geraardsbergsesteenweg 308 (Ninove)
Parochiekerk met omringend deels ommuurd kerkhof met enkele graftekens tegen de kerkmuur. Oorspronkelijk afhankelijk van de Sint-Adrianusabdij van Geraardsbergen. De gotische zaalkerk uit de 15de eeuw werd circa 1631 hersteld en in 1776 gewijzigd en uitgebreid met twee zijbeuken.


ID: 9346 | Bouwkundig element

Hof ter Schuren

Halfstraat 1 (Ninove)
Gesloten hoeve deels omringd door middel van muur en haag, inplanting aan een bocht van de weg. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid erf met mestvaalt. Acht traveeën breed woonhuis met één verdieping onder een zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.


ID: 9410 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.


ID: 9413 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieterparochie met tuin

Halsesteenweg 51 (Ninove)
Fraaie pastorie met voortuintje en achterliggende ommuurde tuin; twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak, uit de tweede helft van de 18de eeuw, geflankeerd door twee aanbouwen van één bouwlaag.


ID: 9322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 11 (Ninove)
Het pastoriegebouw uit 1728-1730 is een vrijstaand, nagenoeg rechthoekig, gebouw met een voortuintje afgesloten door een recent laag muurtje. Merkwaardig gebouw door zijn opbouw van zeven traveeën en één bouwlaag aan straatzijde en twee bouwlagen en een verhoogde begane grond met kelderopeningen aan tuinzijde. Achterliggende beboomde pastorietuin met deels bewaarde omheiningsmuur ten westen.


ID: 9323 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 13 (Ninove)
Gesloten hoeve met tuin en hoge bakstenen muur ten oosten. Bakstenen gebouwen uit de tweede helft van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, gegroepeerd rondom een haast rechthoekige gekasseide binnenplaats. Boerenwoning van oorspronkelijk één bouwlaag, met bijkomende verdieping en acht traveeën, in kern uit de 18de eeuw.


ID: 9320 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 2 (Ninove)
Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw met voortuintje en bakstenen muur met hek en hekpijlers.


ID: 9400 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Kasseide 28 (Ninove)
Pastorie met ommuurde voortuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw, gemarkeerd door lisenen en fries met dropmotief.


ID: 9251 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.