Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 38065 | Bouwkundig element

Café In de Casino

Nazarethsesteenweg 66 (Deinze)
Aan de steenweg palend woonhuis van vijf en twee traveeën onder zadeldak, links twee traveeën onder aansluitend schilddak, van circa 1800. Links van het woonhuis, ijzeren hek aan bakstenen pijlers met doorgang naar het achterin gelegen erf met gewitte bakstenen schuur ten noorden en erachter bakstenen stallen.


ID: 38137 | Bouwkundig element

Hoeve

Neerakkerweg 1 (Deinze)
Achterin gelegen voormalig hoevetje op begraasd omhaagd erf. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 35276 | Bouwkundig element

Hoeve De Meren

Nevelestraat 38 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard; ten noorden woonhuis daterend van 1760-97 en ten westen grote dwarsschuur van 1740 en stallen. Erf afgesloten door gracht en haag aan straatkant; ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 38139 | Bouwkundig element

Hoeve en Sint-Annakapel

Ongarijstraat 25 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve stallen ten zuiden op met gras begroeid erf, toegankelijk via een aardeweg met op linker hoek bij de straat schuin ingeplante Sint-Annakapel op rechthoekige plattegrond en driezijdige apsis, van circa 1860.


ID: 38121 | Bouwkundig element

Goed te Reables

Ooidonkdreef 5 (Deinze)
Volledig omhaagde hoeve met losse bestanddelen, met afzonderlijke lindedreef. Deels beboomd en met gras begroeid erf met imposante toegang met gewitte bakstenen pijlers met bolbekroning en ijzeren hek. Woonhuis van acht traveeën, vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Hoger bakstenen gebouw gebouwd in 1856 door baron du Bois als jeneverstokerij van het kasteel. Schuur en stallen op gepikte plint, onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Bakstenen wagenhuis en bakhuis, uit de 19de eeuw.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 35510 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostergemstraat 18, Valkenstraat 1 (Deinze)
Voormalige hoeve, als enige bebouwing in het straatje mooi ingeplant in de bocht van de Oostergemstraat, op de grens met Lovendegem. Boerenwoning, vermoedelijk uit de 18de eeuw met nieuwe voorgevel. Ten westen, dwarsschuur onder overkragend zadeldak met twee rechthoekige inrijpoorten; uit de 19de eeuw. Ten zuidwesten, a19de-eeuwse stal en wagenhuis.


ID: 35205 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ostijnstraat 4 (Deinze)
Boerenarbeidershuisje gelegen op het einde van een aardeweg in de Driesstraat en daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 38071 | Bouwkundig element

Augustijnehoeve

Oude Heirweg 1 (Deinze)
Voorheen belangrijke omgrachte hoeve met twee vierkante walgrachten gelegen te midden van de bossen en door verschillende dreven verbonden met de omliggende straten, eigendom van de paters Augustijnen van Gent. Gewit bakstenen woonhuis, gericht naar het zuiden, van zeven traveeën onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot begin 17de eeuw.