20955 resultaten
ID: 209389 | Bouwkundig element
Schatting 59 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, bereikbaar via een geasfalteerde oprit.
ID: 209426 | Bouwkundig element
Snellegemsestraat 13 (Zedelgem)
Pastorie, gelegen in een tuin en volgens kadastergegevens opgetrokken in 1937. Gebouwd op de site van de oude pastorie, al vermeld in 1677 als "het huys pastoreel van Zedelghem" wanneer de pastorie afbrandt en wordt heropgebouwd. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Dubbelhuis, met boven de rondboogdeur een gevelkapelletje met beeld van de Heilige Jozef met Kind.
ID: 209984 | Bouwkundig element
Steenbrugsestraat 10 (Zedelgem)
Zogenaamd "Kosterie". Gedateerd door jaarankers "1784" op de zuidwestelijke zijgevel. Laag volume in oranje, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Dwars op de straat georiënteerd, vlechtingen in de zijgevels.
ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.
ID: 209985 | Bouwkundig element
Steenbrugsestraat 24 (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1863 aan de rand van het kasteelpark van het *"Kasteel van Loppem" als jachtopzienerswoning. Ontwerper is architect Jean Bethune (Brugge) die ook de plannen van het kasteel tekent. Vanaf de jaren 1970 uitgebaat als restaurant. Laag vrijstaand volume in verankerde, bruinrode baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, daktegels) met verschillende nokhoogten. De woning is uitgevoerd in dezelfde neogotische stijl zoals bij het kasteel, geïnspireerd op Brugse voorbeelden. Getypeerd door het gebruik van boognissen, kruis-, klooster- en bolkozijnen en dakvenster.
ID: 209988 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenbrugsestraat 30 (Zedelgem)
Achterin en laag gelegen hoeve, omringd door hooi- en graslanden en aan westzijde toegankelijk via een deels verharde eikendreef met smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Het erf paalt ten oosten aan het kasteelpark van het "Kasteel van Loppem". Ten noordoosten van de hoeve een vijver als relict van de oorspronkelijke omwalling.
ID: 209989 | Bouwkundig element
Steenbrugsestraat 45 (Zedelgem)
Wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen tegenover het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Wellicht pachthoeve van de familie van Caloen. Losse bestanddelen. Woonhuis van anderhalve verdieping in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Schuurstalvolume ten noordwesten in verankerde baksteen, deels met beplanking, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zomerkeuken ten zuidwesten van het erf.
ID: 209744 | Bouwkundig element
Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 209878 | Bouwkundig element
Sysen 3 (Zedelgem)
Gelegen aan de rand van een verkaveling met residentiële bewoning. De bebouwing op deze site klimt in ieder geval op tot circa 1600, het toponiem Sysen komt reeds voor in 1460, maar het is niet duidelijk of het dan al gaat om een hoeve.
ID: 209993 | Bouwkundig element
Sysen 7 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een bekiezelde oprit. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig), 19de-eeuws uitzicht. Boerenhuis met aangebouwde stal met stal in bruine, verankerde baksteen onder hoog zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) ten zuiden en schuur ten noorden van een begraasd erf. het geheel is omgeven door een gemengde haag.