Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2457 resultaten


ID: 90120 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Marialoopsteenweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, naar verluidt opgericht in 1944 als dank voor bescherming van een vluchtende familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 90138 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Meentakstraat (Tielt)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ook gekend als "kapel van de Vrede" of "kapel Maes", opgericht in 1941 (zie datering) door Henri Maes bij zijn hoeve (thans verdwenen) als belofte bij behouden terugkeer van zijn beide zonen van het front. Recent gerestaureerd.


ID: 87146 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

Nagelstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gelegen aan zuidzijde van de erfoprit naar hoeve nummer 29. Volgens kadaster gebouwd in 1872, naar verluidt door hoevebewoners als dank voor de goede afloop van een diefstal. Gerestaureerd circa 1998. Bakstenen kapel onder zadeldak. Gepleisterde en roodgeschilderde puntgevel met witte voegafwerking en grijsgeschilderde plint; schouderstukken, centrale drielob, dekplaten en bekronend kruis in natuursteen. Zijgevels afgelijnd met baksteenfries, oculus aan oostzijde. Spitsboogtoegang met bewaarde deur.


ID: 87153 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Neringenstraat (Tielt)
Gelegen aan straatzijde, ten zuiden van burgerwoning nummer 22. Vermoedelijk gebouwd in 1928. Gerestaureerd in 2005. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok haaks op straat, zwarte mechanische pannen).


ID: 87156 | Bouwkundig element

Kapel Van Maele

Ondankstraat (Tielt)
Heilig Hartkapel of "kapel Van Maele", daterend uit het midden van de 19de eeuw. Kapel in donkerrode baksteen, met gebruik van lichtere baksteen voor de voorgevel, onder half schilddak.


ID: 87166 | Bouwkundig element

Sierenskapel

Oosthoekstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen aan zuidzijde van de Oosthoekstraat, tegenover de Eeckhoutmolenvoetweg. Volgens kadaster opgetrokken in 1888 door familie Dewulf, landbouwers te Kanegem. Veldkapel in rode baksteenbouw met sierankers onder zadeldak. Zijgevels met muizentandlijst en cirkelvormige venstertjes waarin gekleurde glas-in-loodraampjes met bloemmotief. Mijtervormige deuropening tussen licht vooruitspringende lisenen, waarin een dubbele houten deur met kleine ruitvormige openingen.


ID: 90156 | Bouwkundig element

Tuin met lourdesgrot

Oostrozebekestraat (Tielt)
Achter "Fietsenhandel Leon Sagaert", tuin die zich uitstrekt tot aan de wijk Bloemenhove, naar verluidt vanaf de jaren 1980 aangelegd.  Vijver waarrond onder meer gietijzeren kruisen, calvariekruisen en heiligenbeelden.


ID: 90163 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Oude Diksmuidse Boterweg (Tielt)
Bakstenen kapelletje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gecementeerde plint; voorheen witgekalkt. Segmentboogtoegang onder strek gevat in uitkragende bakstenen omlijsting; houten, half getralied deurtje. Lege mijterniskapel in puntgeveltop; verdwenen Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 90164 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel opgericht in 1858

Oude Gentstraat (Tielt)
Sint-Jozefskapel opgericht in 1858 (zie datering in onder meer hoekzwikken). Het kadaster registreert pas in 1903 de incorporatie van de kapel in het woonhuis, gebouwd in hetzelfde jaar als de kapel in opdracht van Ferdinand Roelandts, ontvanger uit Meulebeke. Thans grotendeels verbouwd bij integratie in de naastliggende woning nummer 6.


ID: 86792 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Oude Pittemstraat (Tielt)
Neogotische kapel van de "Bataviawijk" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Hoewel vermoedelijk ouder, wordt de bouw door het kadaster geregistreerd in 1955. Bakstenen gecementeerde en van schijnvoegen voorziene kapel onder zadeldak. Ijzeren topkruis. Spitsboogramen in zijgevels. Spitsboogtoegang met houten vleugeldeur.